Левски спечели трудно с 2:0 домакинството на Дунав при официалния дебют на италианския треньор Делио Роси начело на "сините". Точни за успеха бяха Давид Яблонски в 69-ата минута и Серджиу Буш в 90-ата. 

Двубоят от петия кръг на Първа лига на живо изгледа легендата Наско Сираков, който беше в ложата в Сектор "А" в компанията на Спас Русев и Даниел Боримиров. 

"Сините" бяха доста затруднени от гостите от Русе и най-вече от вратаря им Станислав Антонов, който спаси доста положения. Най-чистите се откриха пред Габриел Обертан, но бившият играч на Манчестър Юнайтед така и не успя да преодолее стражът на Дунав.

Двубоят започна с натиск на домакините, които обаче трудно намираха пролука в добре подредената защитна четворка на "драконите". Първият удар по посока вратата на Станислав Антонов дойде в петата минута. Мапуку стреля силно, стражът на русенци първоначално не се намеси убедително, но веднага поправи грешката си и улови топката. Малко след това дойде и първият изстрел по посока вратата на домакините. Отправи го Красимир Станоев, който няколко минути по-късно получи контузия и бе заменен принудително от Тейнур Марем. 

До почивката "сините" изцяло доминираха. Чак в самия край на първото полувреме пред Левски се откри шанс за гол. В 44-ата минута Вутов получи топката и малко като на шега я прокара към Васил Панайотов, който стреля, но Антонов го отчая с отличната си намеса. Халфът на "сините" обаче беше зад гърба на отбраната на гостите, но засадата не беше маркирана. Именно Панайотов и Обертан пък бяха най-активните играчи на Левски в този мач.



През второто полувреме бившият футболист на Манчестър Юнайтед пропусна на няколко пъти. В 50-ата минута Обертан бе изведен отлично от Панайотов, но удара му по земя премина на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Дунав. В 55-ата Яблонски насочи добре с глава центрирана топкаи и преодоля Антонов, но застаналият на голлинията Христо Попадийн изчисти и не позволи на "сините" да поведат. Това все пак се случи в 69-ата минута, когато публиката на "Герена" изригна. Прохазка изпълни пряк свободен удар, насочвайки подаването си към първата греда, където Яблонски се откъсна от отбраната на Дунав и с майсторски шут от въздуха реализира в мрежата на Станислав Антонов за 1:0.

Последваха няколко добри спасявания на стража на гостите, който обаче в 90-ата минута трябваше да вади топката от мрежата си за втори път. Появилият се на смяна Серджиу Буш подпечата победата на Левски. Силен изстрел на Жорди Гомес беше избит от Станислав Антонов, който не успя да улови топката, а тя попадна право в краката на румънеца, който отблизо се разписа за крайното 2:0.

След отличния дебют на Делио Роси "сините" се изкачиха на шестото място със 7 точки, колкото имат още Верея и Берое. Лидер с 11 точки е Черно море, следват Лудогорец и ЦСКА - с по 10. Дунав има 5 точки в актива си след първите пет кръга.


*Снимки: LAP.BG

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма

Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка

ЛЕВСКИ - ДУНАВ 2:0
1:0 Давид Яблонски (69), 2:0 Серджиу Буш (90)

Двубоят по минути с БЛИЦ
1 - Начало на мача.
5 - Станислав Антонов не се намесва по най-добрия начин след удар на Maпуку, но веднага поправя грешката си и опасността пред вратата на Дунав отминава. 
7 - Първи точен удар към вратата на Левски. Красимир Станоев изпълни пряк свободен удар, Диян Димов бе оставен да стреля с глава, но го направи слабо и Митрев улови.
12 - Красимир Станоев е контузен и не може да продължи.
14  Веселин Великов извършва принудителна смяна, пускайки Тейнур Марем в игра.
17 - Мощен пробив на Обертан, който нахлу през четирима играчи на Дунав в наказателното поле. Тъй като вече стигна аутлинията, бившият футболист на Манчестър Юнайтед пробва пас покрай излезлия Станислав Антонов, но подаването беше пресечено.
19 - Васил Шопов като на шега с пас по тревата намери Бранимир Костадинов и го остави сам срещу Яблонски. Нападателят залъга защитника със замахване, но падналият играч на Левски протегна крак и блокира шута. Впоследствие топката се върна по-назад за Будинов, чийто удар срещна друг играч в синьо и излезе в корнер.
44  Отлична намеса на Станислав Антонов, макар че при ситуацията имаше засада на Васил Панайотов, която бе подмината. Вутов получи топката и малко като на шега я прокара към Панайотов, който стреля, а стражът на Дунав изби. Халфът на "сините" обаче беше зад гърба на отбраната на гостите.
45+2 - Край на първото полувреме.
------------
46 - Начало на второто полувреме.
50  Обертан бе близо до отбелязване на гол, след като бе изведен отлично от Панайотов, но удара му по земя премина на сантиметри покрай дясната греда на вратата на Дунав.
55  Домакините пропиляха добър шанс. Прохазка изпълни корнер отляво по атаката, подаде на останалия непокрит при далечната греда Яблонски, чехът засече с глава и преодоля Антонов, но застаналият на голлинията Христо Попадийн изчисти и не позволи на "сините" да поведат.
65 Делио Роси извършва първа смяна. Мапуку е изваден от игра, Серджиу Буш се появява на терена. 
69  ГОООЛ! 1:0 за Левски с попадение на Давид Яблонски! Прохазка изпълни пряк свободен удар, насочвайки подаването си към първата греда, където Яблонски се откъсна от отбраната на гостите и с майсторски шут от въздуха реализира в мрежата на Станислав Антонов. 
79  Страхотно спасяване на Станислав Антонов. Панайотов комбинира с Буш, който тръгна по десния фланг и изведе Обертан съвсем сам срещу вратаря, но французинът не успя да го преодолее. 
82  Нов шанс за домакините. Серджиу Буш от малък ъгъл не успя да насочи топката във вратата.
84  Антонов с нова отлична намеса. Вутов и Обертан се понесоха заедно срещу само един защитник, а българинът с идеален пас изведе съотборника си сам срещу стража на Дунав. Обертан стреля директно от десетина метра, а вратарят на гостите го отчая с плонж, избивайки в корнер.
90  ГОООЛ! 2:0 за "сините"! Серджиу Буш подпечатва победата на домакините. Силен изстрел на Жорди Гомес беше избит от Станислав Антонов, който не успя да улови топката, а тя попадна право в Буш, който отблизо се разписа.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+2  Вутов е сменен от Нар.
90+3 - Край на мача. Левски победи Дунав с 2:0.


ЛЕВСКИ: 21.Божидар Митрев, 19.Милош Цветкович, 25.Георги Ангелов,  28.Давид Яблонски , 4.Иван Горанов , 13.Жорди Гомес, 15.Роман Прохазка, 71.Васил Панайотов, 32.Габриел Обертан, 8.Антонио Вутов (90+2  7.Франсис Нар) 10.Жуниор Мапуку (65  9.Серджиу Буш )       
Резерви: 24.Александър Любенов, 6.Ивайло Найденов, 7.Франсис Нар, 14.Мики Орачев, 30.Нелуц Рошу, 77.Илия Юруков, 9.Серджиу Буш    
Треньор: Делио Роси

Резултат с изображение за фк дунав
ДУНАВ: 86.Станислав Антонов, 83.Христо Попадийн  (76  94.Юлиан Ненов), 4.Петър Патев, 22.Михаил Милчев, 23.Христофор Хубчев , 11.Диян Димов, 31.Красимир Станоев (14  5.Тейнур Марем ), 77.Бранимир Костадинов, 7.Бирсент Карагарен (83  20.Димитър Георгиев), 10.Васил Шопов, 9.Мирослав Будинов
Резерви: 33.Александър Конов, 5.Тейнур Марем, 8.Андреас Васев, 21.Олексей Ларин, 24.Преслав Петров, 20.Димитър Георгиев, 94.Юлиян Ненов                
Треньор: Веселин Великов

София, стадион "Vivacom Арена - Георги Аспарухов"
Съдия: Волен Чинков

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация