ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Едно от големите имена в българския футбол и родната спортна журналистика Стефан Янев почина на 84-годишна възраст, съобщава „Петел“.

Роден е на 3 април 1939 г. във Варна. Той е една от големите фигури на варненския футбол от края на 50-те и през 60-те години на ХХ век. Играл е за кратко в Локомотив (Варна), Спартак (Варна) и Родни криле на ВВС (София), но се превръща в истинска легенда на Черно море. Част е от силния отбор на „моряците“, завършил на четвърто място в „А“ група през 1969 г.

С екипа на Черно море Янев има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Стефан Янев е кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания (1982), Мексико (1986), Италия (1990) и САЩ (1994). Като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Той е автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.

Екипът на БЛИЦ поднася своите съболезнования на роднините и приятелите на Стефан Янев.