Легендата на пловдивския футбол Георги Убинов е починал днес на 69-годишна възраст, съобщава "Марица". Графа беше един от най-значимите футболисти на града през миналия век.

Той е рожба на школата на Спартак, но най-значителната част от кариерата му е в Ботев, тогава "Тракия". Носи жълто-черния екип от 1969 до 1976 г. Играе и за Левски (София) през 1968 г., Марица (Пловдив) 1967-1968, Спартак (Пловдив) 1966-1967 и ФК Черноморец (Бургас).

За "канарчетата" изиграва 181 мача и отбелязва 38 гола. С Ботев става Балкански клубен шампион (1972 г.). Два пъти е в отбора на годината като подгласник, по класацията на вестник "Народен спорт" (1971, 1974). Играе 2 мача за младежкия национален отбор. Преди евроквалификацията с Гърция е в представителния отбор на страната, но скъсва мускул, което му попречва да запише официален мач за националния тим. 

След края на спортната си кариера Убинов се занимава с рисуване и писане. Издател на регионалното списание "Тракия спорт". Автор е на първия "Футболен буквар" и на още седем книги, последната от които е на философска тематика. Има седем самостоятелни изложби живопис. Участва редовно в благотворителните търгове, организирани от "Професионалната футболна лига".

Екипът на БЛИЦ СПОРТ изказва съболезнования на семейството и близките на Георги Убинов.