Почина един от най-големите треньори в историята на нашия футбол. Христо Андонов-Пелето си отиде от този свят на 75-годишна възраст.
Роденият през 1940 година Андонов е бивш футболист на Рилски спортист, Академик (София), ЦСКА и Локомотив (Пловдив). Бивш треньор е на ЦСКА, националния отбор на България (юноши и младежи), работил е и в Кувейт.

През лятото на 1977 г. под негово ръководство в юношеския турнир на УЕФА, което е неофициалното европейско първенство, нашите таланти стигат до финала, където падат от Белгия с 1:2. Преди финалите на турнира в баража за класиране те елиминират един изключително силен отбор - Полша. Финалният кръг на турнира е в Белгия. Никой не ни слага в сметките тогава, падаме се и в ”групата на смъртта” в Брюж и Варегем – с Италия, Швеция и Холандия. Падаме от “скуадра адзура” с 1:2, но после разгромяваме шведите с 4:1 с два гола на Бойчо Величков, един на Георги Славков и един на Панделис Белцос. Побеждаваме и холандците с 1:0. На полуфинала поваляме ФРГ с 3:1. Разписват се Величков, Белцос и Митко Аргиров. На финала в Брюксел излизаме срещу домакините. “Червените дяволи” също не са лоши – с Вризе, Корнелисен, Моменс, Меус, Снелдерс, които после направиха добра кариера. Домакините повеждат, Бойчо Величков изравнява. Цяло второ полувреме съперникът не минава центъра, тотално ги надиграваме. Те имат една атака и вкарват гол и така ни излъгват с 2:1. Оставаме си със сребърните медали. Христо Андонов разполага с уникално силно поколение – Томас Лафчис, Наско Маринов, Весо Балевски, Георги Димитров – Джеки, Георги Славков – Бенкса, Коце Костадинов, Митко Аргиров, Панделис Белцос, Руси Гочев... Преди европейското в Белгия тимът печелили куп турнири – “Олимпийски надежди”, където на финала обръщаме СССР, в Кан пък бием Франция.

Екипът на Агенция БЛИЦ изказва искрените си съболезнования към семейството и близките на Христо Андонов.