Ако дори веднъж сте влизали във Фейсбук страницата на лидера в Североизточната ELITBET Трета лига - Септември (Тервел), със сигурност сте прочели някое от футболните стихотворения, описващи репортажно актуалния мач на "червените". Именно нестандартният подход в предаването на емоциите от срещите на тервелци накара екипа на ELITBET Трета лига да се свърже с клуба от Добричка област и да разкрие кой е поетът-вдъхновител на местната футболна общност. А това е Диян Няголов - съучредител, диктор, администратор и една от движещите сили в редиците на септемврийци.

- Г-н Няголов, представете се с няколко изречения - каква роля заемате в Септември (Тервел), как попаднахте във футбола, играли ли сте някога футбол?
- На 57 години съм, роден в гр. Тервел, тук и живея. Служил съм в София, учих за инженер в МЕИ Варна. Напуснах в началото на 1990 г. след промените. Работил съм като DJ в Добрич и като строител в Лондон, където останах, след като изгледах трите мача на България на Евро'96! Семеен с две деца. В този клуб съм от самото му основаване през 1998 г. като член на Управителния съвет, какъвто съм и до днес, но в периода 2003-2018 не съм вземал дейно участие поради ангажименти със своя бизнес, който е бил различен през годините. От 2005-а до днес е семейна книжарница плюс някои леки странични дейности. Футбол не съм играл като състезател, а само на поляната с децата и в училище, но бях много запален фен. Казвам бях, защото допреди 6 години, до момента, в който новият президент Добрин Иванов (също основател на клуба) встъпи в длъжност през май 2019-а, не беше така. От около 2003 г. не се вълнувах от футбола, но това се промени коренно последните години и давам всичко от себе си за развитието на Септември (Тервел) във всички посоки, в които мога да съм полезен. Първото нещо от моя страна беше да изработвам афиши и да ги поставям в града преди домакинските мачове. Впоследствие направих профил във Фейсбук и опитах да излъчвам на живо с телефона без стойка - от ръка - мачовете. След известно време процесът технически се подобри, опитах и да качвам по нещо новинарско, докато се стигне до сегашния момент, в който коментирам целия мач и ползвам приложение за надписи на екрана. От лятото снимам с два телефона - вторият с оптична камера, последен модел. Правя интервюта на новодошли или отличили се футболисти. Диктор съм на всеки домакински двубой, на полувремето водя от терена томбола за зрителите с билети. Аз изработвам и номерирам всички билети. Голямата награда е топка с подписите на нашите играчи! Правя още репортажи на всяко домакинство от три години насам, а точно от две години към това включих и стихотворно описание на мача и дори всеки банкет, всяко празненство след победа, куплет за всеки рожденик, за всеки станал родител и други подобни. Освен всичко това съм поел окомплектоването на документацията на клуба - отчети, заявки, организиране на годишни събрания.

- Как се роди идеята за футболни стихотворения-репортажи? И доколко силна е връзката Ви с поезията и литератирата? Какво обичате да четете?
- Идеята да описвам мачовете в стихове се зароди в мен преди две години, дни преди мача от седмия кръг с Черноломец (Попово). Имахме вече 6 победи и спонтанно се вдъхнових от мисълта да станат 7 от 7, така озаглавих и стихотворението. И от тогава почти без прекъсване описвам всичко. Януари месец от „Армията“ ни разрешиха да си свалим седалки и написах благодарствено стихотворение на ЦСКА (по-късно и още две), за което писаха почти всички спортни сайтове и вестник „Мач Телеграф“ го публикува.

Благодарим, ЦСКА...
"АРМИЯТА" се преобразява -
облик нов със визия гради
и на малки от сърце дарява
за да блеснат и при тях звезди!
Ние няма да забравим
и ще славим щедрата ръка,
делото ви в рамка ще поставим
и ще впишем - "Дар от ЦСКА"!...
19 февруари 2024 г.

- Запален ли сте по литературата и доколко книгите са повлияли за вдъхновението Ви?
- Всъщност започнах да пиша преди почти 9 години напълно спонтанно, без никакви предварителни опити или признаци за подобни умения. Имам профил във Фейсбук с име „Дан Поетични Думи“, където съм публикувал над 1000 стихитворения - някои от тях съдържат десетки куплети на любовна, философска, метафизична, политическа, геополитическа и комедийна тематика. Последните две години публикувам рядко, понеже чувствам, че съм натворил достатъчно, а и отдавам повече внимание на футболното творчество. Като ученик не четях дори задължителните книги и не се вълнувах никак от литературата. Започнах да чета на 33-годишна възраст в посока философия, езотерика, метафизика, източни трактати и разбирания и квантово-научни съвременни размисли. Практикувам себеосъзнаване, себесмирение, крия йога и други.

- Как футболисти, треньори и фенове приемат стихотворенията Ви? Дават ли ви насоки или идеи за рими?
- Доколкото мога да преценя, стиховете ми за футбола забавляват в някаква степен и фенове, и футболисти. Понякога ме питат как ще отразя даден мач или събитие и очакват с интерес, а понякога пък аз се чудя дали не ги отегчавам и често си се заканвам да престана, но когато свърши мачът думите напират да ги запиша и не се сдържам. Пиша до ранни зори, очите ми се уморяват, но не мога да спра! Понякога ми дават насоки и футболисти, и фенове какво да включа и това ми помага да вложа и техните желания.

- Какво представлява настоящият Септември (Тервел) като ръководство, треньорски щаб, състав? Накъде гледа отборът през този сезон и реална цел ли е Втора лига?
- „Септември 98“ е отбор от аматьорската лига, но онези от нас, които се занимаваме пряко с неговото развитие и спортно техническа дейност, смея да твърдя го правим на ниво, доближаващо се до професионалното. При нас има колектив, има приятелство, има добро отношение между фенове и играчи, между ръководство и играчи, между самите играчи. Трудът на футболистите се възнаграждава с аплодисменти, с подкрепа, с отразяване на клубния профил, в приятелски разговори, със стихове, с въздигащи прозвища каквито имат почти всички - Маестрото, Художника, Гения, Звездата, Професора, Скалата, Светеца, Диригента, Терминатора, Джедая, Ахата, Асото, Вихъра, Марадоната, Кондора, Тигъра и други. Все пак главната движеща фигура е президентът Добрин Иванов, който привлича играчите, и треньорът Георги Иванов-Геша, който създава тази атмосфера. Нещо, което не се забелязва в много от отборите. Той е човекът, който покрива финансово всеки недостиг, тъй като разходите непрекъснато растат последните 3-4 години предвид многото победи, предвид по-големите предизвикателства и стремежи и предвид поскъпването на всичко. Най-големият спонсор, всъщност генералният спонсор е Община Тервел, без чиято подкрепа нямаше да има нищо от това и ние по всеки възможен начин благодарим на кмета и неговия екип за щедрото рамо. Треньор от началото на 2024-а е Георги Иванов – Геша, легенда на Левски (София) и ние сме му много благодарни, че пое тима, след като предшественикът му Красимир Господинов, член на УС на клуба, след великолепното си представяне в последните три сезона реши да си вземе почивка.

- За Купата на България изтеглихте интересен жребий - мечтае ли Тервел за мач с ЦСКА и какво ще е ключово за елиминирането на Добруджа преди това?
- Да ви кажа откровено от една година и особено последния месец лично аз си мечтаех за втори съперник да ни се падне или ЦСКА (по-скоро те), или Левски. И това наистина се случи, но пък „Добруджа“ на вид е непреодолим отбор. За сметка на това пък ще стане интересно регионално дерби, което всъщност си е само по себе си голям успех. Ако разбира се имаме някакъв минимален шанс като предишната година, когато отстранихме Беласица (Петрич) и после ни се падна Арда, ще се възползваме от него. Все пак да поясня - в отбора ни има шестима футболисти, играли в Първа лига: Христо Ковачев, Генади Луго, Николай Иванов, Ивайло Лазаров и Владислав Мирчев (играл в Шампионската лига с беларуския БАТЕ Борисов срещу Реал Мадрид), и трима от Втора лига - Тодор Вълканов, Станислав Иванов и Валери Симеонов, а и останалите ни момчета са на високо ниво. Всичко, което правим за клуба с президента, заедно и с Богомил Гочев, който е водач на феновете и ви насочи към мен, плюс още няколко ентусиасти е без никакъв материален интерес или стимул. Нашето „възнаграждение“ е удовлетворението, че тимът върви към по-добро и се утвърждава на спортния терен. Сами със собствени усилия и помощ от приятели си направихме осветление на стадиона и от една година отборът може да тренира и в тъмните есенни и пролетни часове.

Седем...
Седем футболни фиести,
седем бляскави мъниста,
седем сърце-драги вести,
седем кръга в „Първа“ писта!...

Седем трепета щастливи,
седем пъти мощно „Браво“,
седем пъти ни отива
„Първенци“ да сме по право!...

Седем радостни салюта,
седем празнични - „Наздраве“,
седем крачки по-прочути,
седем-звездно „Величави“!...

24.09.2022 г.
Тервел

Основана през 2001 г., компанията ELITBET се превърна в най-голямата национална мрежа от игрални зали из цяла България. От създаването си през май 2023 г. пък ELITBET.bg все по-бързо се налага като една от най-иновативните и предпочитани дестинации за онлайн залози в България.