На специална пресконференция в София бяха показани уникалните проекти за нов национален стадион, ст. "Септември" и ст. "Пловдив". Авторът е испанската фирма "Тукис", която е в България по покана на Христо Стоичков.

Компанията се похвали с бижуто си - "Птиче гнездо" в Пекин, както и този в Палма де Майорка. Испанците са изградили над 50 стадиона по цял свят.

Лъскавото съоръжение, на което трябва след години да играят националите ни, ще се намира до аерогара "София" и ще се казва "Арена на розата". Капацитетът му ще бъде 40-хиляден. Новият национален стадион ще изглежда като роза, погледнат от птичи поглед. Архитектурният му план е вдъхновен от храм паметника "Александър Невски", а в него ще се помещават хотел, както и магазини. До стадиона ще бъдат изградени още три помощни игрища, едното от тях закрито.

2_2.jpg

На мястото на запустелия "Септември" в столицата пък ще бъде изграден нов 15-хиляден стадион с две по-малки съоръжения около себе си. Ще има и голям парк, както и търговски център във футуристичен стил. Стадионът ще се казва "Септемврийска корона".

Съоръжението в Пловдив пък ще бъде 25-хилядно и ще помещава различни видове спорт в себе си. От футбол до лека атлетика, плуване и тенис. Неговото име ще бъде "Олимпийски съкровища".

Всички съоръжения ще бъдат с частно-публична собственост. Премиерът Бойко Борисов, останал възхитен от презентацията, обяви, че час по-скоро ще обяви конкурса за инвеститори, откъдето трябва да дойдат и парите за построяване на стадионите. Доведените от Стоичков испанци обявиха, че са готови да осъщестят трите проекта срещу сумата от 450 милиона евро.

3_6.jpg