Преди точно половин век на днешната дата се изиграва двубоя между ЦСКА и Ботев (Пловдив). "Червените" надделяват с 4:2, а попаденията се дело на Петър Жеков. С тях той завършва сезона с 36 гола. Благодарение на тези попадение той изпреварва Йоргос Сидерис с един гол и печели "Златната обувка" за голмайстор №1 на Европа. 

Жеков става първият български футболист с този скъп индивидуален приз. На следващата година славният реализатор на "армейците" остава втори в класацията – зад вездесъщия Герд Мюлер, а през 1973 година е трети след Еузебио и Мюлер.
 
Жеков е водач сред голмайсторите в българския футбол със своите 253 попадения в "А" група. 

За националния отбор легендарният нападател има 25 гола в 44 мача, което го нарежда непосредствено след Димитър Бербатов, Христо Бонев, Христо Стоичков и Емил Костадинов. 

През 1978 г. по случай 10-годишнината от първата класация за „Златната обувка“, „Франс футбол“ публикува листа на европейските голмайстори според броя на техните попадения през това десетилетие.
Тя има следния вид:
 1. Мюлер (Байерн) - 144 гола
 2. Бианки (Монако) - 101 гола
 3. Геелс (Аякс и Андерлехт) - 98 гола
 4. Жеков (ЦСКА) - 96 гола

Очевидно, ако кариерата на българския топреализатор не беше приключила едва на 30-годишна възраст, той щеше да бъде още по-напред в тази класация. 

Българите с най-ценни индивидуални отличия във футбола:
Петър Жеков – "Златна обувка" на Европа, 1969 г. 
Георги Славков – "Златна обувка" на Европа, 1981 г.
Христо Стоичков – "Златна обувка" на Европа, 1990 г.
Христо Стоичков – "Златен Онз", 1992 г.
Христо Стоичков – "Златна обувка" от СП, 1994 г.
Христо Стоичков – "Златна топка" на "Франс Футбол", 1994 г.
Димитър Бербатов – "Златна обувка" в Премиър лийг, 2011 г.