Христо Порточанов винаги е приятен събеседник, говори за истината право в очите и не спестява критиките на никого. Ичо отдавна е извън светлините на прожекторите във футбола, но следи много изкъсо нещата и е готов да се завърне. “Потърсете ме по-късно, става ли. В момента имам среща с хората от ММА федерацията. Знаете, че съм голям почитател и подкрепям хората от ръководството”, отговаря Порточанов на поредното позвъняване на “ШОУ”. “Айде давайте, за вас винаги ще отделя време”, заяви готовност за интервюто бургаският бизнесмен.

-Г-н Порточанов, каква 2011 година изпрати българският футбол?
-Лоша, много лоша. Ясно е на всички, че положението е трагично. И все по-лошо ще става. На всички нива се проваляме, на клубно, на национално.

-Националният ни отбор загуби от Корсика и беше задминат от Антигуа и Барбуда в световната класация?
-(смее се). Класацията на ФИФА показва всичко точно и ясно. Няма какво повече да коментираме. Виждате, че

вече никой не
ни брои за живи

Лошото е, че се задават още по-тежки дни, не виждам скоро оправия.

-Футболът ни върви надолу, а Боби Михайлов играе кючеци по кръчмите.
-А-а-а, Боби е голям купонджия, в това няма спор. Няма кой да му вземе първото място. В началото на годината постигна личен успех, след като беше избран за член на Изпълкома на УЕФА. Нали Платини трябваше да се отблагодари на страните от Източна Европа, които го държат на власт. Нека Боби да ни освободи с присъствието си, да остави футбола ни и да си пуши пурите и пие уискито с Мишел. Михайлов ще е в УЕФА, докато Платини е на власт, това е ясно на всички.

-Провали ли се Лотар Матеус в националния?
-Аз не бях привърженик на Лотар. Не го познавам като треньор. Като футболист беше велик, един от най-големите за всички времена. Като треньор обаче – нищо. Той занимаваше цялата общественост и българска, и световна, предимно с личния си живот. Във футбола това пречи и на играчите, и на треньорите. Оказа се пълен провал. За него може би не беше така, тъй като си взимаше парите, а на практика беше безработен, никаква работа не свърши.

-Любо Пенев ще успее ли да се оправи?
-Не знам, чепат характер е. В Литекс вече усетиха стила му на работа. Любо вече веднъж беше на работа в националния като помощник на Пламен Марков. Той обаче прояви солидарност с Марков и напусна. Ще видим как ще я кара, нека да започнат мачовете. Редно е да му бъде дадено доверие и аванс и да се прояви търпение.

-Как ще коментирате най-големия скандал за годината, допинга в ЦСКА?
-(повишава тон). Е, това е най-грозният случай в българския футбол от началото на новия век. Цял един отбор – допингиран! Случаят заприлича като с националния ни тим по щанги, който беше изхвърлен от олимпийските игри.

Това е
недопустимо

за един професионален клуб. Слушам, че лекарят поема вината и казва, че само той е знаел какво дава на футболистите. Пълен смях, не може да бъде истина. Ако е така, всички да се махат от ЦСКА. Ако Митко Борисов не е знаел, мога да го приема. Останалите хора обаче отдолу под него в йерархията изключвам да не са знаели. Тогава защо си получават заплатите? Не може докторът сам да е давал въпросните хранителни добавки. Трябва да е много луд, или много смел, за да го направи сам. Този човек прекрати кариерите на петима футболисти, а може да се окажат и повече, ощети морално и финансово клуба и трябва да си понесе наказанието. В случая вероятно става въпрос за рецидив, за постоянно приемане на забранени стимуланти, което не е нормално. Лошото е, че се опетни името на всички в клуба, на самия клуб ЦСКА. Не виня ръководството, защото собствениците правят геройства, за да издържат клуба в тези тежки времена.

-Трябва ли да бъдат наказани футболистите при положение, че лекарят поема цялата вина по случая?
-Естествено, че трябва да бъдат санкционирани. Те са длъжни да знаят какво приемат. Навремето в “Нефтохимик” на стената на лекарския кабинет висеше списък с всички забранени стимуланти и играчите четяха и се информираха.

-БФС ще посмее ли да накаже провинилите си футболисти?
-Доколкото знам, решението се взима от Дисциплинарната комисия към БОК, която излиза с предложение до Дисциплинарната комисия на БФС. Тя само трябва да приложи наказанието, а не да решава.

-Какво прави Драголюб Симонович в ЦСКА?
-Той е взет от шефовете, за да им върши работа. Каква – не мога да кажа, не го познавам добре. Имам информация, че играта му е ясна, но и че обича купоните и чашката. Пак казвам, чувам, че разбира от футбол.

-Боби Михайлов награди Кирил Домусчиев за развитие в българския футбол. Венци Стефанов попита защо такива награди нямат Порточанов, Гриша Ганчев и Гигов, които през годините градяхте българския футбол?
-Боби обича да се нагажда, да е при силните на деня. Ако наградата е била лично от него, добре, но ако е от БФС, Венци Стефанов е прав. Къде наистина са наградите за Гриша Ганчев, Гигов и за самия Венци. Тези хора малко ли са направили за българския футбол. Киро (б.а. - Домусчиев) прави добри неща, приветствам го и мога да кажа само добри думи.

-Навремето превърнахте Нефтохимик в страшилище за софийските грандове. Сега “Лудогорец” прилича ли на вашия отбор?
-Не, категорично. Аз направих състава предимно от юноши,

бяхме като
сегашната
Барселона

Играехме с 8-9 човека от школата. Взех Тодор Янчев, Станимир Димитров и Антон Спасов почти на детска възраст в Бургас. Лудогорец е друго нещо, те събраха готови футболисти и обяснението е просто, нямат поставени основи, нямат школа. Сигурен съм обаче, че Домусчиев ще направи и детско-юношеска школа, която да дава плодове след години.

-Лудогорец ще стане ли шампион на България?
-Те имат най-реална възможност да стъпят на върха. Гледах им два мача по телевизията – срещу Литекс и в Бургас с Черноморец. Направиха ми добро впечатление.

-На футболната сцена излезе нов олигарх – Кирил Домусчиев. Съдиите помагат ли им?
-Не вярвам Домусчиев да се занимава с такива работи. Даже виждам, че негодува от съдийски грешки в ущърб на Лудогорец. Помните как изригна след мача с ЦСКА (2:2) в последния есенен кръг.

-Говори се, че избухването му е прикриване на нещо нередно около този двубой.
-Не съм чул такова нещо. От години в българския футбол се говори за уредени мачове, а доказателства няма. Доколкото знам има два уредени мача в последните години, единият Берое – Янтра, за другия не се сещам.

-Хората говорят, че Боби Михайлов е направил сина си Николай футболист на годината.
-Не вярвам. Кажете ми кой трябваше да бъде избран за №1? Няма кой. Бербатов още миналата година каза журналистите да не гласуват за него. Това обаче не означава, че медиите нямат право да го слагат на първо място. Михайлов играе в силно първенство, пази добре и в националния. За мен Стилиян Петров трябваше да стане футболист на годината. Заслужава го заради постоянните си изяви, капитан е на Астън Вила, играе силно от няколко години.

-Бербатов обаче стана голмайстор на Висшата лига и играе в Манчестър Юнайтед?
-Това, че играе там не го прави обезателно най-добрия футболист на България.

-Може ли Митко да свали от власт Борислав Михайлов. Когато се отказа от националния се закани, че ще се върне и ще ни оправи футбола?
-Според мен още му е рано да управлява, ще играе поне още 2-3 години.

Не знам какви
са му плановете
на Бербатов

-Вие ще се върнете ли във футбола? Може ли да очакваме опозиция от ваша страна срещу сегашното управление на БФС?
-Нека дойде пролетта и ще разговаряме пак по темата. Сега не искам да говоря, но е факт, че все по-често ми се обаждат футболни хора, бизнесмени и политици. Питат ме защо не се върна на сцената. Ако го направя, ще е с много опитни хора, които знаят как се управлява. И в никакъв случай няма да има собственици на клубове в Изпълкома. Тяхното място е в Професионалната Лига, която трябва да администрира първенството. Там не е задължително да са футболни лица, трябват хора, мениджъри, които да помагат и с пари. В сегашния Изпълком има много богати хора, които могат, но не искат да помагат.

-Как се почувствахте, когато научихте за тежката болест на Димитър Димитров – Херо?
-Шок, не можех да повярвам. Той е много мъжко момче и съм сигурен, че ще се пребори. Не поддържаме контакти в момента, но когато разбрах, веднага му се обадих. Свързах го с един от най-добрите нашите професори, който ми е голям приятел. Той потвърди лечението, което вече бяха започнали лекарите в Австрия.

-Херо боледувал ли е преди, имал ли е оплаквания, когато работихте заедно?
-Категорично не, никога не е имал здравословни проблеми.

-Къде прекарахте празниците?
-У дома с любимите хора, отдадохме се на малката Дария. Тя вече стана на годинка и половина, занимава ни достатъчно, не се спира.

-Какво ще пожелаете на читателите на “ШОУ” за новата 2012 година?
-Пожелавам им да са здрави, защото това е най-важно. Да са щастливи, да се обичат и да постигат целите си. Дано новата година е по-добра за всички нас. А на колектива на “ШОУ” освен здраве и късмет пожелавам вестникът да бъде все така четен и обичан.
СТЕФАН РАЛЧЕВ