Бившият президент на явлението “Нефтохимик” Христо Порточанов винаги има какво да каже за българския футбол. Той е от онези, които не се притесняват да критикуват или нападат. В последно време името му се спряга за част от Черноморец със собственик Митко Събев. Ето как коментира Порточанов идеята да работи с бившия си съдружник от Нефтохимик, управлението на БФС, националния отбор и още наболели теми.

-Г-н Порточанов, близо ли сте до връщане в Черноморец. Ще работите ли с Митко Събев?
-(смее се). Това няма как да стане. Събев не знае на кой свят се намира. Унищожи Нефтохимик, а сега е на път да го стори и с Черноморец. Нека първо да покаже, че може да работи, да направи нещо и после да говори. Чувам разни неща, които не са приятни за него. Много скоро може да гръмне страхотна бомба...

-Каква е бомбата?
-Май не си плаща на фирмите, които работят върху проектите му. Колкото и голямо желание да имат от Общината да вляза като техен представител в борда на директорите на Черноморец, това няма как да се случи. Всъщност, бих приел да направим общ план, но ако Събев го няма в борда. Казвам ви честно, община Бургас ще загуби от едно наше евентуално съдружие.

-Водихте дела със Събев, имахте да взимате пари от него. Какво стана?
-Още се съдим. Няма да оставя Събев на мира! Всички знаят за онзи прословут трансфер на Георги Чиликов от Нефтохимик в Левски. Тогава Събев си прибра 1 милион лева и си построи къща.

-Той каза, че е загуба на време да коментира вас и Ивайло Дражев, след това ви нарече паразити.
-Моите адвокати са приготвили дискове с телевизионни интервюта на господин Събев, изрезки от печатните издания и още куп неща. Готвя два иска срещу него за нанесена обида. Какво означава паразит? Това е човек, който живее на гърба на другите. Аз през живота си никога не съм живял на гърба на другите, по-скоро много хора са го правили на мой гръб.

-Националният отбор пак се издъни, този път срещу Полша.
-(прекъсва). Чакай, чакай. Каква издънка, това е закономерен резултат. Аз не очаквам да се случи кой знае какво и да започнем да бием като с магическа пръчка. Това е материалът, с който разполагаме, но част от този материал стои високо нас.

-Какво имате предвид?
-Изявлението на Бербатов. Не е прав в никакъв случай да говори и пише такива работи. Стоял високо и дори и да падне, няма как да стигне толкова ниско, за да ни види. Какво означават тези думи. Това е обида към българина, към вас журналистите. Изказването на Митко Бербатов е цинично и нагло! Ако някои се е заел да му прави PR, това е мечешка услуга за Димитър. Просто недоумявам как могат да излязат подобни думи от устата му. Той надмина и бисерите на моя приятел Христо Стоичков.

-Прав ли е Йордан Лечков да го обвинява, а и не само него, а и останалите национали, за представянето им в последните години?
-Този път Данчо е напълно прав. Това поколение пропиля всички шансове, които имаше, а на играчите им бяха създадени необходимите условия. Бербатов, ако е от такава световна величина, както излиза от написаното от него, досега трябваше да направи нещо наистина впечатляващо. А аз не видях подобно чудо. Той с нищо не остана в съзнанието ми за разлика от Мартин и Стилиян например. Те двамата показват, че имат желание да се раздават на терена, докато Бербатов сякаш си почива в националния отбор.

-Трябва ли да се опита с подмяна на футболистите. В крайна сметка един ден Бербатов, Стилиян и Мартин ще се откажат.
-Обезателно трябва да има такова нещо. Крайно време е да дадем път на други, по-млади момчета. Мъри трябваше да го направи още в миналите квалификации, а сега ще сме принудени да го сторим. Неволята учи. Ако някой си мисли, че жребият е благосклонен към българския национален отбор, е пълна глупост и тотално се е объркал. Мъри и Наско ще направят всичко възможно, за да се представим добре, но не всичко зависи от тях. БФС пасува. Трябват контроли на този отбор, качествени съперници, а не Македония и Малта. Нужни са повече футболисти. В живота е казано – без всеки може. Мъри трябваше да има смелостта в някои мачове, когато Бербатов или някои от останалите не е в добра форма, да ги остави резерви. Да даде път и да опита с друг състав. На нашите футболисти все треньорите са им виновни или ръководителите, те уволниха един куп селекционери. Нали са много богати, защо тогава не дадат премията за повиквателна, която доскоро беше 1000 евро, на социално слаби, на болни или на бедни хора. Най-лошото в случая е, че никой не поднася извинения на хората. А те ходят по стадионите, за да ги подкрепят.

-Какво трябва да се промени, за да излезем от кризата?
-Боби Михайлов веднага да напусне БФС. На секундата! Неговото управление е недоразумение и грешка. Всеки ден, който е на власт, е пагубен за българския футбол. Вредата му няма граници! Какво иска той да направи - Бойко Борисов да му извади и да му даде 5 или 10 милиона. Хората във футболния съюз все си мият ръцете с държавата. Само че не си спомнят, че и предишното правителство беше готово да помогне на спорта, но те нямаха визия, никой не искаше да работи. Още като заместник на Батето единствената работа на Боби бе да дойде към 11,00 часа в БФС, да прочете вестниците и пие едно кафе и да си тръгне. Той просто не става за работа, разберете го веднъж завинаги. Боби е саможив човек. Аз бях отговорник на националните отбори в периода 1995-99 година. Едва контактувах с него, с този човек просто не може да се проведе разговор. И сега той еднолично взима решенията в Изпълкома, не слуша никой, не се съветва с никого. Уж се събира Изпълком, за да заседава, а всъщност президентът вече е взел даденото решение. На един истински конгрес никой няма да гласува за него. Но в момента клубовете се борят за насъщния и не им е до избори.

-Имаме ли шансове за европейското първенство през 2012 година, играем с Англия, Уелс, Швейцария и Черна гора?
-Нямаме. Няма какво повече да коментирам и да разсъждаваме. Единственото хубаво нещо, е че ще се напълни хазната на БФС от мачовете с англичаните. Гледам отборите, Швейцария играе добър футбол, това е бяла и грамотна държава, която бди над спорта си. Аз почвам да се чудя вече и съм все по-близо до мисълта, че ръководителите на нашия спорт нарочно не искат да си тръгват. Търсят лични облаги. Захапали са кокала, който е оглозган, и не го пускат. Затова има толкова скандали във всички федерации. Посочете ми една федерация, в която всичко да е наред. Навсякъде е раздирано от писъци и кавги.

-Възможно ли е Димитър Иванков да е бил принуден да се откаже от националния отбор, за да играе Ники Михайлов?
-Ако е така, е много грозно. Не искам да го повярвам, че може да се е случило. Факт е, че Мъри Стоилов и Наско искаха Иванков да остане, но и в другото има логика – да се даде път на Николай Михайлов. Ще ви кажа какво ми призна Мъри, след като го попитах за Ники: “Да, той има качества и заслужава да играе в националния отбор.” Не вярвам Стоилов да ме излъже, а и да се намесят и да му пробутват футболисти.

-Ще се справи ли Костадин Костадинов начело на съдиите?
-Желая му успех. Ако съдийската комисия бъде оставена да работи самостоятелно, а това нещо няма да се случи, може да има резултати. Не че се хваля, но след моето излизане от Изпълкома и криминалното вписване в съда, в съдийството настана потоп. По мое време нямаше такива гафове, признават го всички. Видяхте този човек Ангел Ангелов какви щуротии извърши на Левски - Миньор. Недопустимо е после да даде цяла страница интервю и да се защитава. Дали е прав или не, не е негова работа да коментира. Вече е имало решение на съответния орган и е бил наказан.

-Какво е мнението ви за намаляването на “А” група до 10 отбора?
-Твърдо съм против. Отборите трябва да останат толкова на брой, но да се направи една “Б” група и 4 полупрофесионални “В” групи.

-Венци Стефанов и Лечков не спират да се карат, кой е прав в случая?
-При тях двамата положението е страшно, те си имат закачка още отпреди време. Аз имам чувството, че ако единият не отговори на другия, няма да могат да заспят. Неприятното в случая е, че всичко се отразява на един футболист – Илия Илиев и той не може да играе футбол. А трябва да храни семейство.

-С какво се занимавате в момента, няма ли да се връщате във футбола?
-Имам бизнес. Ето и сега привиквам директорите на компаниите, за да правим финансови отчети на изминалата година. За мое щастие всичко засега е наред, кризата не ми влияе.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ