Бившият президент и изпълнителен директор на Нафтекс Христо Порточанов заяви, че ще обжалва решението, взето по-рано през деня, да не напуска страната, взето от съда в Бургас. Забраната е наложена за неизпълнение на задължението на Порточанов да върне на Нафтекс почти 800 000 лева - „трудови” възнаграждения в размер на 529 142.47 лева, законната лихва върху тази сума от 04.10.2006 година, която към днешна дата е 226 203.85 лева, както и разноски в размер на 41 383.36 лв.

“Никакви пари няма да връщам. Аз съм бил собственик на Нафтекс по това време. Като такъв съм получавал заплати, кой работи без пари?, изригна пред БЛИЦ Порточанов.

“Още в понеделник моите адвокати ще обжалват това решение и съм сигурен, че Апелативният съд ще го отмени. Подведоха едно младо момче и то издаде тази забрана, но както я е издал, така и ще я отмени. В Бургас е страшно, искаха ми пари, за да не вземат това решение. Три пъти им отказвам. Ако им дам, нали ще си плюя по репутацията. Искат да върна посочената сума, тъй като според тях не е трябвало да получавам заплати”, продължи още бившият бос на славния някога Нефтохимик.

“Питам се и го напишете, защо ме съдят мен, а не крадеца Митко Събев. Нека ме съди, нека ме съди. През юни 2001 година той завлече 1 милион лева (511 298 хиляди евро) от трансфера на Георги Чиликов в Левски. Тогава още бяхме съдружници в Нефтохимик и той ми каза, че отваря банкова сметка в София, в която да постъпят парите от продажбата на Чиликов. В края на годината, когато правехме финансови баланси, няколко пъти го питам: “Къде са парите от Чиликов”, а той нищо не казва. След това ми призна, че са в негова сметка в София. След време си вдигна къща в морската градина във Варна. Ми да ги беше искал тези пари на заем, а не да ги краде по този начин. По този начин Събев скри от държавата близо 200 000 лева от ДДС. Защо никой не са занимава с този човек. И той обаче ще си намери майстора”, продължи с разкритията си Порточанов.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ