Старши треньорът на ЦСКА Томислав Стипич коментира на пресконференция казуса с мястото и датата на мача с Левски от осмия кръг. БФС реши вчера двубоят да на 14 септември на „Герена“ без „армейска“ публика.

 „Всички футболисти са артисти, а артистите са най-добри пред публика. Левски – ЦСКА е Ел Класико на България, при цялото ми уважение към останалите отбори. Този мач трябва да се играе пред фенове. Това е най-доброто решение, няма значение на кой стадион ще се играе.

В този мач излизаме да спечелим, не просто да участваме. Не знам каква е правилната дума за „байка“ – това е когато сте дете и баба ви ви разправя нещо, което не е истина. Навсякъде сме в процес на изграждане до известна степен – със стадиона, с феновете, с отбора“, заяви хърватинът.

„В тази ситуация няма как да говорим за нещо, което ще се случи след една година, налага се да говорим за нещо сега. Само това може да ни донесе стабилност в тази ситуация. Не играем нашите мачове у дома, а на други стадиони. Мога да говоря много тук, но ще бъде твърде дълга история.

Както казах, Левски – ЦСКА е мач за феновете, това е повече от футболен мач, това е култура, социална среда, за едно изживяване за всички.

Страшно много хора в България се идентифицират като фенове на ЦСКА, каквото и да става те ще обичат клуба си, в по-трудна ситуация дори още повече. Поради тази причина това дерби трябва да бъде с фенове“, заяви Стипич.

Мачовете в подготвителния период са една голяма измама, защото играеш без залог. В тези мачове, както и срещу Лудогорец, нямаше какво да губим, нямаше напрежение върху нас. В следващите мачове, където вече има какво да губим, логото на ЦСКА на гърдите трябва да ни дава допълнителен стимул. Във футбола е трудно да бъдеш реалист.

Думите на Орманджиев, че следващите два мача са решаващи за клуба? Директорите отговарят за решенията.

Сега седя пред вас, както го направих преди осем седмици. Изправен съм пред нова ситуация и нови предизвикателства, откакто дойдох тук. Вярвам, че съм достатъчно да изведа този клуб до мястото, което заслужава. Винаги съм се старал да бъда възможно най-откровен и най-истински, мисля, че имам добро взаимоотношение с медиите.

Всички критики ме правят по-силен и по-уверен, знам какво трябва да направя. Аз съм треньор и съм отговорен за резултатите, но като треньор нямам отговорност дали печелим мачовете, това е към футболистите, такъв е футболният бизнес.

Тази сутрин се събудих и приготвил плана си за днес и утре, предишните пресконференции бяха следобед. Няма да се преструвам пред вас – щастлив съм и съм доволен. Разбира се, Арда се готви за мача, както и ние. Сигурен съм, че те се готвят за мач, в който ще играем с трима защитници, но в момента ние имаме двама. Да видим как ще се подготвят, моята информация е, че се готвят за трима.

Моята работа е да върша задълженията си тук и да бъда спокоен, както виждате. На футболистите трябва да дам стабилност. По принцип аз нямам стабилност, защото съм треньор – ние никога не сме в безопасност. Всеки уикенд сме на изпит и всички могат да видят какво сме направили – фенове, журналисти. Въпреки че нямам тази стабилност, ще дам такава на отбора си, за да спечелим.

Аз съм силен вътре в себе си. Трудно е за мен понякога да ходя из София, болезнено е. Срещам много фенове на ЦСКА, деца с екипи на ЦСКА, родители. Те ме подкрепят и ми казват „шампиони, шампиони“. Затварям очи, виждам катедралата в центъра на София и какво да ви кажа… Започнах да обичам този клуб, фенове и имаме лоши резултати. И знам причината за това. Но трябва да се справя с тази болка и да замълча.

Достатъчно силен съм, за да се справя с това. Това е в главата ми и сърцето ми, няма ключ за това. Подготовката ли? Готвихме се интензивно в Банско, тренирахме двуразово, беше тежка подготовка, изиграхме седем контроли, имахме три-четири дни свободни за целия период. Вярвам в това, което правя. Във футбола най-важното е да имаме комуникация и връзка с играчите“, завърши треньорът на ЦСКА.