Жорди Гомес е поредният футболист, който идва в  България, след като преди това е играл в някое от известно западноевропейско първенство. Испанецът е юноша на Барса, където изиграва един официален мач за представителния тим. После обаче прави добра кариера в Англия. Там носи екипите на Суонси (51 мача, 14 гола), Уигън (162 мача, 28 гола), Съндърланд (39 мача, 6 гола), Блекбърн (19 мача, 3 гола) и пак Уигън (16 мача, 3 гола). Преди да дойде на „Герена”, той бе част от състава на Райо Валекано (12 мача). С Уигън печели Купата на Англия през 2013 година.

В тази връзка БЛИЦ СПОРТ публикува имената на двайсет футболисти, които по подобие на Гомес са идвали у нас, след като преди това са били част от отбори, подвизаващи се в силно западноевропейско първенство. Разбира се, има и други, но ние решихме да ограничим избора  до 20 души. Повечето от тях се провалят на родна територия, но има и такива, като Седрик Бардон, които успяват да се докажат у нас, а французинът  даже се превърна в  любимец на феновете.

ТОП 20
(Играчите са подредени по хронологичен ред)

Владислав РАДИМОВ (руснак, Левски, 2000)

Полузащитникът дойде много млад на Левски, след като преди това бе играл в испанския Сарагоса. Той е лидер в класацията за провали. Изигра само три мача със синия екип и се разписа веднъж (срещу Черно море). Всъщност, разписваше се и на други места – в леглото и в дискотеките. Вместо да рита топката, Владислав риташе изпитите до дъно чаши. Постоянно пиеше, ходеше по жени и напълно естествено набързо го натириха. След години в едно откровено интервю той призна: „В България прекарах 120 дни и пиех като смок. Почти всичките дни бях като отровен. Сутринта си бил на тренировка, а вечер  препускаш по дискотеките. В дискотеката още на входа вкарваш два джин-тоника, момичета, а аз съм ерген . . . Представяте си какъв съм бил на тренировките. Честно казано: мислех да прекратя кариерата си. Добре, че се намериха хора, които ме измъкнаха от блатото”.
На колко години идва да играе в България: 24
Баланс в България
: изиграни мачове – 3, вкарани голове – 1, успехи - няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: пълна двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Сарагоса (63 мача,  5 гола)

Щефан КАРЛ (германец, Локо София, 2001/03)
Наистина не изглеждаше вероятно футболист с пребогат опит в Бундеслигата да пристигне у нас. Но дефанзивният халф Щефан Карл го направи и подписа с Локомотив (София).  Не блесна особено, а и контузии му попречиха да запише повече мачове.
На колко години идва да играе в България: 31
Баланс в България
: изиграни мачове – 16, вкарани голове – 1, успехи - няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Борусия Дортмунд (72 мача, 2 гола), Манчестър Сити (6 мача, 1 гол), Херта (90 мача, 2 гола)

Хамилтон РИКАРД (колумбиец, ЦСКА, 2002)
Дойде с гръм и трясък в ЦСКА, след като преди това бе в Мидълзбро. С английския тим колумбийският нападател записа 115 мача и вкара 33 гола. В началото „червените” фенове се радваха неистово, че е пристигнал такъв футболист. Само след няколко месеца те отново се радваха неистово – този път, че си  е тръгнал. Рикард се превърна в пълно разочарование, а на всичко отгоре цъфна в България с наднормено тегло.
На колко години идва да играе в България:  28
Баланс в България: изиграни мачове – 11, вкарани голове – 3, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в  България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Мидълзбро (113 мача, 33 гола)

Гарба ЛАВАЛ (нигериец, Левски, 2002/03)
Нигерийският халф акостира на „Герена” заедно със сънародника си Джъстис Кристофър. Пристигна от холандския Рода, където бе твърд титуляр. Участник на две световни първенства с Нигерия (1998 и 2002). Не се провали, но и не се наложи със синята фланелка.
На колко години идва да играе в България: 28
Баланс в България
: изиграни мачове – 27, вкарани голове – 3, успехи – Купа България (2003)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: четворка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Рода (154 мача, 20 гола)

Беноа КОЕ (французин, ЦСКА, 2004/05)
През декември 2004 година френският дефанзивен халф изненада всички специалисти с трансфера си в ЦСКА, защото пристигна с богата визитка, след като бе играл за Интер, ПСЖ, Марсилия и други. Три пъти бе ставал шампион на Франция (два пъти с Марсилия и веднъж с Нант), а Интер спечели Купата на УЕФА (1998). С екипа на ЦСКА също взе титлата, но остана много кратко на „Армията”, тъй като предпочете да премине в швейцарския Сион.
На колко години идва да играе в България: 35
Баланс в България: изиграни мачове  - 15, голове – 0, успехи – шампион (2005)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: четворка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Марсилия (33 мача, 1 гол), Каен (144 мача, 8 гола), Нант (56 мача, 4 гола), ПСЖ, Интер (147 мача, 7 гола)

Седрик БАРДОН (французин, Левски, 2005/07, 2009/10)
Френският халф е най-успелият у нас футболист, играл преди това в Западна Европа. Помогна не само за спечелените титли на Левски, но и за европейския поход на „сините”. Изкара два престоя на „Герена”, като първият беше повече от перфектен. Ненапразно сектор „Б” го заобича и го уважава и до днес.
На колко години идва да играе в България: 29
Баланс в България: изиграни мачове  - 123, голове – 29, успехи – шампион (2006 и 2007), Купа България  (2007), четвъртфиналист за УЕФА (2006), групова фаза на Шампионска лига (2006/07)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: шестица
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Лион (82 мача, 12 гола), Рен (64, 12), Гингам (70 мача, 12 гола)

Фабиен БУДАРЕН (французин, Литекс, 2007/08)
И визитка на французина с алжирска кръв беше за завиждане. Халфът обаче също разочарова на българска територия. Изигра много малко мачове и не успя да впечатли.
На колко години идва да играе в България: 29
Баланс в България
: изиграни мачове – 11, вкарани голове – 1, успехи – Купа България (2008)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: тройка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Сент Етиен (85 мача, 3 гола), Сошо (110 мача, 3 гола)

Куидо ЛАНДЗААТ (холандец, ЦСКА, 2007/08)
Холандският защитник стана шампион с ЦСКА, но не се наложи в стартовия състав. А преди това е носил екипите на няколко популярни в Европа клуба.
На колко години идва да играе в България: 28
Баланс в България
: изиграни мачове – 10, вкарани голове – 0, успехи – шампион  (2008)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: тройка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Аякс (2 мача), Борусия Мьонхенгладбах (11 мача), Алемания Аахен (47 мача, 4 гола), Мюнхен 1860 (30 мача), Дуисбург (8 мача)

Александър БАРТ (французин, Литекс, 2008/11, Лудогорец 2011/15)
Той е изключение, тъй като преди да дойде в България, има 74 мача, но за втория тим на Сент Етиен. Няма обаче как да не поставим централния защитник в нашата класация от топ 20, тъй като е най-титулуваният чужденец у нас.
На колко години идва да играе в България: 22
Баланс в България
: Литекс: изиграни мачове – 72, вкарани голове – 5, успехи – два пъти шампион (2010, 2011), веднъж Купа България (2009), Лудогорец: изиграни мачове – 73, вкарани голове – 8, успехи – четири пъти шампион (2012, 2013, 2014, 2015), два пъти Купа България (2012, 2014)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: шестица
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Сент Етиен Б (74 мача)

Йохен ЗАЙТЦ (германец, Черноморец, 2009/11)
Немският защитник се представи на много добро ниво у нас и бе с основен дял за класирането на тима на петото място в крайното класиране. Германецът бе с много солидна визитка и оправда очакванията, след като заигра в Черноморец.
На колко години идва да играе в България: 33
Баланс в България
: изиграни мачове – 56, вкарани голове – 0, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: петица
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Щутгарт  (74 мача, 5 гола), Шалке 04 (21 мача, 2 гола), Кайзерслаутерн (32 мача, 4 гола), Хофенхайм (38 мача, 1 гол)

Марио ЖАРДЕЛ (бразилец, Черно море, 2010)
Бразилецът е най-гръмкото име, подвизавало се с екип на наш отбор. Жардел става два пъти притежател на „Златната обувка” на Европа (1999, 2000). Напълно изненадващо през юни 2010 година нападателят подписа с Черно море, когато беше на 37 години. За краткия си престой вкара само 1 гол (срещу Локо София в края на октомври). Привличането му по-скоро беше рекламен трик. Жардел предпочиташе баровете и плажовете на Варна и логично остана на родна територия съвсем за кратко. След като през есента на 2010 стана хладно и задухаха силните варненски ветрове, Марио изненадващо си тръгна. Това се случи на 28 ноември. В интервю за бразилски вестник той заяви, че е напуснал България, защото... взело да му става много студено.
На колко години идва да играе в България: 37
Баланс в България: изиграни мачове - 8, вкарани голове – 1, успехи – никакви
Оценка на БЛИЦ за престоя  му в България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Порто (125 мача, 130 гола), Спортинг (49 мача, 53 мача)

Елиот ГРАНДЕН (французин, ЦСКА, 2010)
Френският нападател бе от тези, които пристигнаха с гръм и трясък у нас. Беше още доста млад и му предричаха огромно бъдеще. Прекара в ЦСКА обаче само един сезон – през пролетта на 2010 година. Личеше си, че има потенциал, но така и не го разкри. После се оправда, след като го продадоха на Блекпул, че българските терени били криви и му пречели...
На колко години идва да играе в България: 22
Баланс в България
: изиграни мачове – 11, вкарани голове – 4, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: тройка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Каен (58 мача, 9 гола), Марсилия (16 мача, 2 гола)

Килиън ШЕРИДЪН (ирландец, ЦСКА, 2010/11)
Ирландският таран (само на 21 години тогава) бе привлечен на „Армията” от Селтик след големи драми и тежки преговори през лятото на 2010 година. Проходил още като юноша в прочутия шотландски тим, Шеридън не оправда очакванията в Борисовата градина. След един неуспешен сезон в ЦСКА бе преотстъпен на Сейнт Джонстън.
На колко години идва да играе в България: 21
Баланс в България
: изиграни мачове – 19, вкарани голове – 4, успехи – Купа България (2011)
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: тройка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Селтик (14 мача, 5 гола)

Сержиньо ГРИЙН (холандец, Левски, 2010/12)
Играещият като централен защитник и опорен халф холандец се наложи бързо в стартовия състав на Левски. Играеше стабилно и със сърце, въпреки че не спечели нито един трофей на българска територия.
На колко години идва да играе в България: 28
Баланс в България
: изиграни мачове – 58, вкарани голове – 2, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: петица
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Фейенорд (85 мача, 1 гол)

Андвеле СЛОРИ (холандец, Левски, 2010/11)
Холандското дясно крило със суринамска кръв така и не успя да полети на „Герена”. А няколко сезона по-рано впечатляваше с фланелката на холандския гранд Фейенорд...
На колко години идва да играе в България: 27
Баланс в България
: изиграни мачове – 8, вкарани голове – 0, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас
:
Фейенорд (53 мача, 7 гола), Уест Бромич (6 мача,  0 гола)

Савио НСЕРЕКО (угандиец, Черноморец, 2011)
Не беше за вярване, че такъв известен младок идва в България и по-специално в Черноморец, където тогава градяха нов проект. Пристигна като преотстъпен от Фиорентина. Нсереко е роден в Уганда, но с германски паспорт и даже участваше в юношеския и младежкия национален отбор на Германия. Юноша на Мюнхен 1860. Уж бързоногото крило тотално се провали в Бургас през пролетта на 2011 година.
На колко години идва да играе в България: 21
Баланс в България
: изиграни мачове – 19, вкарани голове – 4, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: пълна двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Бреша (22 мача, 3 гола), Уест Хям (10 мача), Болоня (2 мача), Мюнхен 1860 (2 мача), Фиорентина (0 мача)

Мамади СИДИБЕ (малиец, ЦСКА, 2013)
Малийският таран кацна в ЦСКА през лятото на 2013 година, идвайки от Англия. Там най-впечатляващи са изявите му при „грънчарите” от Стоук. Тук обаче Сидибе с нищо не впечатли. Пълна трагедия. И логично скоро си събра багажа и се махна от България.
На колко години идва да играе в България: 33
Баланс в България
: изиграни мачове – 11, вкарани голове – 1, успехи - няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас: Суонси (31 мача, 7 гола), Джилингам (106 мача, 10 гола),  Стоук Сити (168 мача, 24 гола)

Брайън ХАУЪРД (англичанин, ЦСКА, 2013)
Английският халф пристигна при „червените” също през лятото на 2013 година. Пак като Сидибе дойде от Англия и пак като него се провали в България.
На колко години идва да играе в България: 30
Баланс в България
: изиграни мачове – 13, вкарани голове – 0, успехи - няма

Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: двойка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Барнзли (127 мача, 27 гола), Рединг (59 мача, 2  гола), Портсмут (23 мача)

Стивън СЪНДИ (нигериец, ЦСКА, 2014/15)
Нигерийският халф подписа с ЦСКА през януари 2014 година, като няколко сезона преди това е имал дълъг период в Испания. Наложи се в стартовия състав и горе-долу се представи на висота в Борисовата градина. Но не показа постоянство. После, заради бурните събития на  „Армията”, си тръгна от България.
На колко години идва да играе в България: 24
Баланс в България
: изиграни мачове – 41, вкарани голове – 0, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: четворка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Валенсия (10 мача), Бетис (7 мача), Нумансия (76 мача, 4 гола)

Мигел БЕДОЯ (испанец, Левски, 2014/16)
За разлика от сънародника ни Аниете той има доста мачове в испански тим,  преди да пристигне на „Герена”. Халфът се представи на добро ниво в Левски и феновете със сигурност няма да го освиркват, ако го видят отново.
На колко години идва да играе в България: 28
Баланс в България
: изиграни мачове – 65, вкарани голове – 16, успехи – няма
Оценка на БЛИЦ за престоя му в България: четворка
В кои по-известни отбори в Западна Европа е играл, преди да дойде у нас:
Нумансия (103 мача, 4 гола)

Забележка: В списъка не публикуваме футболистите от настоящия и предишните състави от проекта „Лудогорец”, които преди това са играли в известни западноевропейски първенства, тъй като няма да ни стигне мястото. Повечето от тях са се доказали и доказват успешно в българското първенство. Най-пресният пример е Клаудио Кешерю. Румънецът, преди да дойде в Разград, е играл в няколко френски отбора. Най-голяма следа оставя в Нант (81 мача и 11 гола).  Отлична оценка можем да поставим и за холандците Мисиджан и Лукоки.

Има и едно разочарование – Брайън Ангуло. Колумбиецът игра в испанския Гранада и бе купен за солидна сума, но не успя със зеления екип.
В списъка липсва бившият нападател на Левски Жоао Силва, тъй като той е бил собственост на Евертън, но няма нито един официален мач за „карамелите”. Преди това пък е играл за посредствени португалски отбори.

За финал ще отбележим, че в момента в Пирин е англичанинът Рос Дженкинс. Халфът има 81 мача и 2 гола за Уотфорд, но той е отскоро в България и тепърва ще бъде оценяван.