Националният ни отбор по мини футбол постигнаха невероятен успех, завършвайки на второто място на световното първенство, провело се в Кейптаун (ЮАР). На финала нашите момчета отстъпиха с 1:2 на Аржентина. 
 
Отборът на главния мениджър Пламен Божидаров изигра седем мача на шампионата по футбол 5. В груповата фаза "трикольорите" срещнаха Оман (2:3), Ирландия (4:1) и Нигерия (2:0).

На 1/8-финала победихме Германия след изпълнения на дузпи - 0:0 в редовното време. На 1/4-финала България изигра най-лудия си мач след като обърна Колумбия, след три гола в последните четири минути за крайното 3:2. 

Отново след изпълнения на дузпи "трикольорите" отстраниха Израел на полуфинала 1:1 в редовното време, за да се стигне до загубата от Аржентина в спора за световната титла. 

Част от българския състав са опитни футболисти, сред които Йордан Милиев - бивш защитник на Левски и Локомотив (Пловдив).

"БЪЛГАРИ ЮНАЦИ! Българският народ има повод за гордост. Националите по футбол 5 станаха втори в света и постигнаха най-високото класиране в историята на българския футбол. За пореден път нацията е обединена от спортните ни постижения. През последните дни мини футболът ни накара да си припомним позабравените чувства на гордост и патриотизъм. Този аматьорски спорт, любим на милиони хора по света, обедини нацията и ни върна към "лудото" американско лято от 1994 г. Поклон пред тези момчета с лъвски сърца. Ще продължаваме да работим всеотдайно и упорито, за да се прославя името на родината ни", написаха от Българска Асоциация Мини Футбол на страницата си във "Фейсбук".

Със златни букви в историята на българския мини футбол ще останат имената на осем патриоти, прославили България на 13 000 километра от родината: Тодор Малинов, Васил Гуджев, Спас Милушев, Христо Чалъков, Йордан Милиев, Николай Петров, Николай Павлов, както и Пламен Божидаров, който е главен мениджър на тима.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ