Правозащитни организации излязоха с открито писмо до ръководството на ПФК "Левски" във връзка с расистките обиди срещу футболистите Базил де Карвальо и Дъстли Мюлдер и разразилата се разпра с един от стюардите по време на мача Левски (СФ) - Ботев (ПД) на 19 август. След края на мача на стадион „Георги Аспарухов“отивайки да поздрави агитката, нападателят бе посрещнат от фенове, които започнаха да пеят песни с расистко съдържание, да издават маймунски звуци и да хвърлят банани по него. Освен това се стигна почти до физически сблъсък между Базил и няколко от стюардите на агитката.

Още във вторника след мача от ръководството на "Левски" излязоха със становище на официалната си уебстраница, но според активистите това не е достатъчно. В откритото си писмо те пишат:
Не приемаме тази позиция за адекватна и пропорционална реакция спрямо скандалното поведение на част от привържениците на спортния клуб, който представлявате. Футболното хулиганство и словото на омразата от страна на футболните агитки са факт от десетилетия. Това време трябва да е достатъчно, за да се мине от декларации към реални и конкретни безкомпромисни действия по спазване на законодателството и ефективна охрана на достойнството и физическата неприкосновеност на всички хора”, се казва в писмото.