Британският гражданин Леон Кофи, който стана жертва на тежък побой от футболни хулигани след края на дербито ЦСКА - Левски (0:1) на 29 септември, проговори за грозния инцидент. Тъмнокожият, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на МВР, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги.

Кофи разказа в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че биячите му приличали на армия или полицаи. "Бях много шокиран от това, което видяхме. Беше като малка армия. Хората бяха облечени в униформи, имаха структура, имаха лидери пред тях, бяха много организирани", разказа Кофи.

Той беше категоричен, че нападението е по расистки подбуди и допълни, че двамата му приятели, които са араби, успели да избягат, а цялата агресия на десетките футболни привърженици се изляла върху него, защото бил най-тъмен.

При сбиването Кофи изпада в безсъзнание и е откаран в болница, но преди да бъде приет в "Пирогов", други две лечебни заведения отказват да го лекуват, а самият британец няма обяснение за това. Леон претърпява операция и прекарва две седмици в клиника по неврохирургия.

Той разказа още, че малко преди случката е видял полицейски автомобил в близост до мястото на инцидента, до който се е опитал да стигне при нападението, но не е успял. Британският гражданин добави, че и друг път е бил обект на расистки прояви към него, но далеч по-безобидни.

По случая е образувано досъдебно производство, а сега Българският хелзинкски комитет ще му осигури правна помощ.

Радослав Стоянов от БХК информира, че вече са иззети записи от видеокамери, но тези от самата сграда на МВР още ги няма.

"Всичко зависи от разследващите органи, ако не бъдат установени лица, ние ще положим максимални усилия разследването да продължи", категоричен е Стоянов.