Датата 10 юли 1994 година остана завинаги в историята на футболна България. Точно преди 15 години националният ни отбор по футбол постави на колене тогавашния световен шампион Германия, след като го победи с 2:1 на 1/4-финал. Момчетата на Димитър Пенев сътвориха истински подвиг на стадион “Джайънтс Стейдиъм” в Ню Йорк и разплакаха немските звезди.

В деня преди мача нашите за пореден път доказват, че могат и без тренировки. Чичо Митко разпуска юздите и националите цял ден са плакицат в басейна на хотел “Скантиком” в Принстън. Немците пращат телевизионни камери, за да снимат подготовката на следващия си съперник. Репортерите са потресени, българите са наскачали в басейна и играят водна топка. По едно време Христо Стоичков преди отново да се гмурне във водата казва на немско-български крилатата фраза: “Айн, цу цвайн, цу трайн. Дрън!

И на следващия ден наистина ги дръннахме, изпратихме германците у дома, а нашите продължиха на полуфинала с Италия.

Първото полувреме на двубоя завърши при нулево равенство, момчетата на Берти Фогтс все повече се изнервяха. В началото на втората част съдията Хосе Торес от Колумбия свири дузпа за Бундестима, която е превърната в гол от Лотар Матеус – 1:0 за Германия в 49-ата минута.

В 76-ата минута Христо Стоичков праща по фамозен начин топката във вратата на Бодо Илгнер след изстрел от пряк свободен удар от 22 метра. Вратарят на немците не помръдва след изпълнението на Камата. Резултатът вече е 1:1, а нашите набират скорост. Само две минути по-късно Златко Янков получава топката по дясното крило, завърта се и центрира в наказателното поле, където Йордан Лечков от около точката за изпълнение на дузпа с летящ плонж с глава праща топката покрай дясната греда на Бодо Илгнер. България повежда на световния шампион Германия с 2:1. Това е и крайният резултат, “лъвовете” са на полуфинал, а сълзи текат в очите на Юрген Клинсман, Фьолер, Матеус и Замер.

В България радостта обзема цялата страна, хората не мигват до сутринта и празнуват. Колите летят с надути клаксони, от прозорците се вее българският трибагреник.

Световните медии отразяват подобаващо историческата победа на България.

“Вън, Берти! Така или иначе всичко се разпада”, пише вестник “Билд”.

“България успя да сътвори подвиг, като елиминира световния шампион Германия, който нямаше загуба от Аржентина на финала на Мондиала през 1986 година в Мексико, т.е. 11 мача поред. Немците не бяха отчели българската упоритост, която ги погуби”, пише “Франс прес”.

“България отстрани най-силния национален отбор в последните 20 години. Германия бе пометена от тим, който никой не слагаше в сметките. Българите са ужасно опасни. Трябва да ни е страх. Те са отряд от отчаяни хора...”, добавя италианската телевизия РАЙ 2./БЛИЦ

България - Германия 2:1

0:1 Матеус (49-д), 1:1 Стоичков (76), 2:1 Лечков (78)

България:
Борислав Михайлов, Илиян Киряков, Петър Хубчев, Цанко Цветанов, Трифон Иванов, Златко Янков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Наско Сираков, Христо Стоичков (85 – Ивайло Йорданов), Емил Костадинов (90 – Бончо Генчев)

Германия: Илгнер, Бертолд, Матеус, Колер, Хелмер, Бухвалд, Хеслер (83 – Бреме), Мьолер, Вагнер (59 – Щрунц), Фьолер, Клинсман

Стадион: “Джайънтс Стейдиъм” – 72 416 зрители
Съдия: Хосе Торес (Колумбия)
Жълти картони: Трифон Иванов, Христо Стоичков, Борислав Михайлов (Б); Вагнер, Хеслер, Клинсман, Фьолер, Хелмер (Гер)