Депутати предлагат ходенето на мач да става срещу поименен билет или чрез система за електронно чекиране на личната карта на всеки фен, а във всеки сектор на стадиона да има камери. Това са част от мерките за борба с футболното хулиганство, които се залагат в промените в закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, представени вчера в парламента. Поправките бяха внесени от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля и бяха подписани пред медиите от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и шефа на спортната комисия в НС Славчо Атанасов, който оглавява работна група, която паралелно с това подготвя изцяло нов закон за футболното хулиганство.

Предложените спешни мерки може евентуално да влязат в сила преди новия футболен сезон. При представянето на промените присъстваха зам.-министърът на МВР Красимир Ципов и зам.-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов, тъй като органите на реда ще имат доста по-големи правомощия според поправките. Една от тях предвижда полицейският началник, а не съда да налага забраната за влизане на стадиона на опасните фенове. Принудително-административни мерки ще се налагат от полицията след солидни доказателства и с помощта на камерите на стадиона. Всички тези наказания ще подлежат на съдебен контрол.

Сред бъдещите мерки срещу спортното хулиганство е и въвеждане на детайлно видеонаблюдение на стадионите с високотехнологични камери.