Побелели момчета, донесли толкова радост на футболна България, дойдоха в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“, съпричастни към една книга, пише "Витоша Нюз".

Кирил Ивков, Георги Цветков, Тодор Паунов, Спиро Дебърски, Ангел Станков, Петър Кирилов… Те не са само герои от една книга, а уникална част от футболната слава на България. А книгата, издадена в 372 страници, записа и претвори в Том 1 Милен Димитров, главният редактор на Агенция „Витоша Нюз“ и координатор на медийния проект YouSofia.

Присъстваха и топжурналисти, писали със златни букви футболните ни подвизи през години – Атанас Станкушев, Николай Кръстев, Ростислав Русев, Веселин Русинов…Топсъдии от нашия футбол…Приятели и обикновени запалени по най-популярната игра.

Събитието не случайно бе и „среща“ с фланелката на Гунди и капитанската му лента. На Стоичковата „осмица“ с екипа на „Барселона“. На капитанския екип на Стилиян Петров… На Купата на европейски шампиони за юноши, която през 1959 г. донесе Антон Кръстев с победен гол на финала срещу Италия – 1:0.

С любопитство изгледаха тези и други артефакти присъстващите на паметното представяне, за което вдъхновено говори Катя Иванова – уредник на „Музея на спорта“.

Колегите си Румен Пайташев и Христо Йорданов избра Милен Димитров да бъдат близо до него при представянето на книгата. Като приятели и хора, с които е градил ценностна журналистика през годините. А и като хора, искрено и сантиментално свързани с Българската футболна слава.

„Книгата е учебник, част от българската история. Тя трябва да достигне до всяко училище. До всеки футболен клуб. За да се върне тази българска футболна слава, която в момента можем да свържем само с 4 действащи имена, участвали в големи футболни сблъсъци с европейски грандове“, сподели Христо Йорданов, издател на в. „Софийски вестник“.

Авторът Милен Димитров разказа любопитни моменти от интервютата си и автентичните разкази на 37 българи, герои в книгата, написана с любов и сърце; без компромис с фактите и с удивителната им вярност. Единственият път, който го води към Том 2. Очакваме го с нетърпение.