Известният пловдивски журналист Румен Минков, който е популярен и като историкът на ПФК “Ботев”, ще представи днес третото си поред юбилейно издание, свързано с историята на “канарчетата”. Книгата е озаглавена "100-годишен юбилей - Ботев Пловдив". Всеки, който желае да стане свидетел на този исторически момент, може да дойде в Народна библиотека “Иван Вазов” от 18:00 часа и да види изложба от снимков материал и книжни документи, пише сайтът BULTRAS.COM.
В тази връзка Минков даде интервю пред фенския сайт на “жълто-черните”:
 
- Пред издаването си на нещо голямо за клуба. Можем ли да твърдим, че това е алманахът на историята на “Ботев”?
- На този етап - да. Книгата е преди всичко информатор на само част от това, което аз съм събрал през годините. Но е необходима още работа, не само от мен, но и от клубното ръководство и феновете, за да можем при откриването на реконструирания клубен стадион, в който ще има специален музей, да бъде показано всичко онова, което е свързано с историята на клуба. Убеден съм, че той ще бъде така изграден, че един млад фен на “Ботев”, след като влезе и го разгледа, вече ще знае историята на отбора. 
 
- От колко години се занимаваш с историята на “Ботев”?
- Целенасочено започнах през 1977 година, като формалният повод беше предстоящия бенефис на Динко Дерменджиев - Чико. Тогава установих, че ФК “Ботев” няма написана история. Само след 5 години беше издадена първата книга по случай 70-годишнината на клуба. Тогава имах щастието да се запозная с последния жив учредител - Ненко Пенелов и няколко футболисти от Златния отбор от 1929 година - Станчо Проданов-Зигото, Вангел Каунджиев-Ченгела, Янко Самоковлиев-Пайтака, Кирил Радомиров-Кичо, Димитър Лафчиев-Лафчията и Иван Танков-Жабата. Оттогава досега имам събрани над 2000 оригинални и копирани снимки, свързани с “Ботев”. Имам събрани всички издадени големи годишни календари от 1973 година досега. В това число имам множество от издадените значки, календарчета, програми, листовки, дипляни, брошури, юбилейни листове, плакати, издавани по различни поводи.
 
- Ще видим ли всичко това в първия музей на клуба ?
- Аз съм заявил пред ръководството, че всичко, събрано от мен, ще бъде предоставено на клубния музей.
 
- Има ли неща, с които лично ти се гордееш през времето, когато описваш историята на “Ботев”?
- След дълго проучване от учредители и ветерани от 20-те години установихме, че учредителното събрание е на 12 март 1912 година в двора на тогавашната Първа мъжка гимназия (Днешното училище "Димитър Благоев").
 
- Знаем, че ти си кръстник на една от трибуните на Колежа през 60-те години, така ли е?
- Да. Аз съм инициатор на името на трибуна "Слънчев бряг" на южната част на Трибуна Изток. Това име дойде по моя инициатива, подкрепена от съучениците ми, които тогава живеехме в квартал "Чайка", който е южно от стадиона. На северната част стояха "лудите глави", водени от двамата братя от Мараша (за допълнение все още там се събират по крайните фенове на Трибуна Изток).
BULTRAS.COM