ЦСКА победи с 2:0 Славия като гост в мач от 8-ия кръг на "А" група. Заради продължаващото телевизионно затъмнение агенция БЛИЦ ще анализира как играха двата отбора. Правим го през нашия поглед. Така, както видяхме футболистите на терена и действията на двамата треньори по време на целия двубой.

Треньорът на Славия Мартин Кушев, който е наказан, беше заложил на схема на игра 4-1-4-1. На терена тя беше оформена от Радослав Димитров като десен краен защитник. Капитанът Живко Желев и Даниел Златков играха в средата, а Виктор Генев беше ляв бек. Пред тях действаше Янко Сандански. Новото попълнение Николай Чипев и Филип Филипов бяха изнесени по-напред. По крилата Здравко Лазаров отдясно и Петър Димитров отляво подпомагаха Владислав Златинов на върха на атаката.

В началото на мача "белите" търсеха основно опитния Лазаров. Преобладаваха изританите към него топки. Рядко кълбото преминаваше през опорния халф или вътрешните полузащитници в лицето на Чипев и Филипов. Това се дължеше основно на пресата играчите на ЦСКА, които винаги атакуваха централните защитници при изнасянето на топката. Атаките основно протичаха по десния фланг срещу левия защитник на "армейците" - Михаил Венков. Домакините избягваха нападенията отляво вероятно заради далеч по-стабилната игра на Иван Бандаловски като десен бек.

Лазаров беше отлично подпомаган от Радослав Димитров и синхронът между тях караше Михаил Венков да изпитва затруднения. Въпреки това "белите" така и не успяваха да създадат комбинация, с която да стигнат до положение пред вратата на ЦСКА. В средата на терена Чипев и Филипов не се разбираха. Оставяха прекалено голямо разстоянието помежду си. Личеше отстъсвието на креативния Чавдар Янков, който лекува контузия в коляното.

Промяна настъпи след влизането на японеца Тайсуке Акийоши в 72-ата минута. Халфът се появи на мястото на Генев и видимо показа, че е на терена. Раздвижи средната линия с много енергия. Японецът демонстрира желание, бори се за всяка топка и постоянно подканваше своите съотборници. Но и от него не дойде головият пас, острото разпределяне на топката дори и след вкарването в игра на още един нападател в лицето на Васил Калоянов.

Към края на срещата отпаднаха всякакви тактически указания. Капитанът Живко Желев също се изнесе в предни позиции, но затворената игра на "червените" допринесе за успеха в тяхна полза.

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов беше заложил на обичайната си схема. Постройката на отбора изглеждаше 4-2-3-1. Иван Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов и Михаил Венков оформяха защитата пред Томас Черни. За по-голяма сигурност Младенов беше заложил пред тях двама дефанзивни халфа в лицето на капитана Тодор Янчев и Лукас Саша. Тасио на върха беше подпомаган от Нюаджи по десния фланг, Антон Карачанаков по левия и Анисе зад гърба му.

Силно впечатлени направи Нюаджи, който демонстрира интересни решения по крилата и през второ полувреме беше в основата на няколко положения за ЦСКА. След негово подаване към Иван Бандаловски се стигна и до гредата в 68-ата минута.

В по-голямата част от срещата "армейците" залагаха на изритани към Тасио топки. Задачата на нападателя беше да овладява или директно да отклонява от въздуха към Нюаджи, Анисе или Карачанаков, които бяха в готовност да излязат зад защитата. Живко Желев, макар понякога и с по-груби действия, не му остави шанс да изпълни напълно указанията.

Ако някой се нагърбваше да направи връзка между защита и нападение, това беше Анисе. Мадагаскарецът приемаше топката и се опитваше да изгражда играта на тима. Тодор Янчев и Лукас Саша бяха типичните дефанзивни хафове, без да се наемат с подавания напред. Голът на Саша беше въпрос на ситуация и късмет още в 1-ата минута.

През вторто полувреме в играта на ЦСКА продължи да липсва градивност и комбинативност. Сержиньо, който влезе на мястото на Антон Карачанаков, не активизира левия фланг. Не се виждаше как нито единият отбор, нито другият биха могли да отбележат попадение. Стойчо Младенов затегна още повече средата на терена с пускането на Кириакидис. Гръцкият полузащитник се включи добре и уплътни средата на терена, спирайки малкото атаки на Славия. ЦСКА заигра с трима дефанзивни полузащитници и четирима защитници. В предни позиции останаха единствено Сержиньо, Тасио и Анисе.

Вторият гол за ЦСКА в края на срещата, дело на Михаил Венков с глава, дойде може би, тъй като "белите" вече бяха приели загубата. Венков беше изпуснат и необезпокояван на малкия пеналт с глава засече центрирането на от ъглов удар за крайното 2:0.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ