Иван Славков бе президент на Българския футболен съюз (БФС) от 1995-а до 2005 година. Батето почина днес (1 май) на 70 години. По време на десетгодишното си управление начело на БФС националният ни отбор записа участия на три големи първенства. “Лъвовете” играха на Европейското през 1996 година в Англия, Световното през 1998 година във Франция и Европейското през 2004 в Португалия. Последното участие на националния ни тим на голям форум (Евро 2004) е именно при управлението на Иван Славков. Тогава треньор беше Пламен Марков. От тогава до сега “трикольорите” не успяха нито веднъж да се класират за европейско или световно при наследника на Батето – Борислав Михайлов.

Големият Иван Славков ще остане в сърцата на българския спорт и футбол с майтапите, лафовете, но и със следата, която остави с работата си. Едва ли има човек, който да не помни част от бисерите, които ръсеше Славков на всяка пресконференция или на събитие, на което присъстваше. “Аз знам кой ще бъде шампион”, казваше Батето и допълваше фразата със своя смях. Бившият шеф на БОК и председател на МОК се шегуваше, позволяваше си да критикува всеки и всичко, но най-вече осмиваше самия себе си.

Роден на 11 май 1940 година
Починал на
1 май 2011 година
Ръководител в “Левски” в края на 70-те години
Избран за председател на БОК – 1982 година
Избран за пожизнен член на МОК – 1987 година

Заместник-председател е на Организационния комитет на двете кандидатури на София за домакин на Зимните олимпийски игри - 1992 г. и 1994 г.

Избран за президент на БФС - 1995 година, преизбран през 2001 година. Свален от поста от Борислав Михайлов през 2005 година.

През 2004 година Славков получава световна известност. Скрита камера на телевизия Би Би Си го заснема заедно със сърбина Горан Такач в софийския хотел „Радисън“, по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания „Ню Лондон Венчърс“ за осигуряване гласове на членове на МОК за кандидатурата на Лондон за Олимпиадата през 2012 г. Записът е излъчен на 4 август, 21 ч. английско време по предаването на BBC „Панорама“, във филма „Да купиш Игрите“.

На 7 август президентът на МОК Жак Рох обявява, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Иван Славков като член на МОК. Отнета му е и акредитацията за Летните олимпийски игри в Атина. На 29 септември Иван Славков е изслушан от Комисията по етика към МОК. На 26 ноември 2004 г. Изпълкомът на МОК препоръчва изключването на Иван Славков, което е одобрено единодушно от всичките му 15 члена.

На 24 май 2005 година Жак Рох призовава Иван Славков да напусне доброволно заеманите от него постове, преди да бъде официално изключен от МОК, но Славков не прави това. Причината

На 7 юли 2005 година на Сесията на МОК в Сингапур Иван Славков е изключен от Международния олимпийски комитет, след тайно гласуване, при което за изключването му гласуват 84 от членовете, 12 - против и 5 - въздържали се. Този акт автоматично го отстранява и от поста председател на БОК.