Спортните хулигани ще получат по-строги наказания, стана ясно от промените в Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, приети на първо четене в парламента. Вече ще се залага повече на общественополезния труд, отколкото на глобите. Предложените от правителството поправки в посока принудителен труд бяха обосновани с ниската събираемост на глобите.

Хулиганите по стадиони и зали вече ще работят в полза на обществото от 80 до 320 часа, а отделно ще получават забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина от 2 до 3 г. Санкциите са за хвърляне на предмети на терена, повреждане на имущество (например чупене на седалки), пускане на димки, внасяне на животозастрашаващи предмети или вещества, както и при посягане на полицай. Глоба от 1000 до 2000 лв., арест между 10 и 15 денонощия и забрана за посещение на мероприятия от 1 до 2 г. ще се налагат за псувня или неприлични жестове, отказ за изпълнение на полицейско разпореждане, призиви към омраза, насилие и смърт и за нахлуване на терена.

При рецидив ще се полага безвъзмезден труд от 160 до 480 часа, глоба 3000-5000 лв., а забраната за ходене на мачове става от 3 до 5 г. За същите нарушения непълнолетните ще бъдат задържани от 5 до 10 денонощия (плюс 1 до 2 г. неходене по стадиони). Родителите на тези хулигани ще носят отговорност с глоби между 500 и 1500 лв. Придружителите ще могат да водят не повече от три деца със себе си.