Старши-треньорът на юношеския национален отбор на България до 19 години Владимир Стоянов ще направи поне една промяна в стартовата единайсеторка за утрешния мач срещу Андора. Заради натрупани жълти картони извън сметките на селекционера е десният бек Радослав Терзиев. По всяка вероятност на негово място ще започне Ивелин Аладжов.

„При заминаването ни от България казах, че разполагам с 18 равностойни момчета. Така че до последно ще умувам как да излезем срещу Андора“, разкри Стоянов.

Треньорът се върна към злощастно загубения мач от Австрия с 1:2 и от свое име, както и от името на целия български щаб в Унгария, изрази недоволството си от съдийството.

„В 10-та минута Борислав Цонев нахлу в наказателното поле на австрийците и очевидно бе задържан за фланелката. Вместо да отсъди дузпа обаче, чешкият арбитър Мирослав Зелинка вдигна жълт картон за симулация на нашия играч. В 60-та минута Кристиян Петков овладя чудесно топката пред наказателното поле, бе застигнат от противников футболист и повален брутално, но пак последва картон за симулация. При първия гол за Австрия Петър Чобанов бе ударен в наказателното поле и се нуждаеше от медицинска помощ. Вместо играта да бъде спряна, както изисква правилникът за феърплей, се стигна до едноминутно разиграване и гол в нашата врата. Още по-скандална е ситуацията с втория гол за Бундестима. Човекът, който центрира, бе в над триметрова засада. Унгарският асистент-съдия обаче си затвори очите. Казвам всичко това не защото търся оправдания за поражението. И аз, и всички, които сме тук, искаме да се знае какъв рецидив се упражнява срещу нас. От делегацията на Андора също бяха шокирани от изгледания видео запис, те ни казаха, че няма феърплей при изравнителния гол, а при втория засадата е безспорна. Получихме и много пресилени картони, за което ще бъдем наказани финансово от УЕФА. Но за мен 90% от картоните бяха меко казано спорни“, коментира Владо Стоянов.

В последния кръг от квалификациите излизаме срещу Андора, а Австрия играе с домакина на турнира Унгария. На нас ни трябва задължителна победа над андорците, а в същото време Бундестима трябва да спечели срещу „маджарите“. При равенство в точките между „лъвовете“ и домакините ще се гледат показателите им от двубоите с лидера в групата – това означава, че при 1:0 за австрийците утре ние се класираме при каквато и да било победа над Андора, а този сценарий важи за всякакъв успех на Бундестима със запазена суха мрежа. При 2:1 за Австрия ще е важна общата голова разлика – с други думи, България трябва да бие Андора с 4 гола разлика. При резултатна победа на австрийците (3:2, 4:3 и т.н.) отпадаме от сметките, което ще се случи и при хикс в мача на унгарците или техен пълен триумф. Нямаме шанс да продължим към елитния кръг като най-добрия трети отбор, тъй като в осма група Словакия има три точки в актива си от срещите със завършилите на първите две позиции Босна и Норвегия и на практика няма възможност някой от третите тимове в останалите потоци да подобри постижението им.

„Австрийците ни обещаха, че ще играят за победа. Има хъс при тях да завършат с пълен актив. Централният им нападател Кевин Фризенбихлер, който е собственост на немския гранд Байерн Мюнхен, претърпя операция на ръката във Виена и няма да участва в последния мач. Но момчето се върна при отбора, за да го подкрепя и да помогне за настройката преди срещата. Иска ми се да вярвам, че ще има феърплей в мача между Австрия и Унгария. Но в крайна сметка никакъв развой там няма да ме изненада“, завърши Стоянов.