Лекари препоръчали на Христо Бонев да се оттегли от треньорския занаят. В противен случай той рискувал да съсипе тотално коленете на краката си.

Специалистите твърдят, че Зума не бивало да води тренировките на Локомотив (Пд), защото в противен случай никакви лекарства не могат да спрат адските болки, които го спохождат почти всяка вечер.
 
Точно поради тази причина собственикът на клуба Коко Динев усилено търси специалист, който да поеме отбора от Нова година.
 
Бонев има износване на хрущяла, втвърдяване на менискуса и страховити шипове.
 
"Всичко това е вследствие на дългогодишната ми кариера на футболист и стотиците инжекции, които съм поел навремето в коленете. Сега при по-голямо натоварване болката се засилва и нощем дори не мога да спя", признава пред "24 часа" Христо Бонев.
 
Още през 2008 година той решава да потърси медицинска помощ в Германия. Заминава за Бохум при професор травматолог, който дълги години е бил лекар на Борусия (Дортмунд). Подлага се на два краткосрочни курса - иглотерапия плюс инжекции. Единия път престоят му е само 3 дни, а другият остава в Бохум цяла седмица.
 
"Тогава наистина почувствах сериозно подобрение, но изминаха 3 месеца и за съжаление болките от- ново се появиха и аз се върнах на старото положение ", спомня си сега Бонев.
 
Отново следват безброй консултации и инжекции за подобряване на хрущяла. Те се съчетават с екстракт от новозеландска зеленоуста мида, който се приема за по-доброто функциониране на меките тъкани и особено за ставната течност и хрущяла. Лекарството всъщност е единственото, което на този етап облекчава адските болки на Зума след по-интензивно движение през деня.
 
Решението на Коко Динев от май да назначи именно Бонев за старши треньор на "черно-белите" на мястото на Наджи Шенсой още повече ускорява болките в коленете на легендата. Любимецът на агитката от Лаута поема "на пожар" родния си клуб за последните два мача от миналия сезон - срещу Славия и Локомотив (Сф).
 
По-сериозните проблеми се появяват още по време на подготвителния лагер в Банско през юли, където Зума провежда двуразови тренировки и е в постоянно движение почти цял ден.
 
"Тук на Лаута също се поувличах доста и дори се включвах в игрите на квадрат с футболистите. Сега обаче съм наясно, че най-важно е здравето ми, а и всички лекари ме увериха, че всекидневните тренировки са пагубни за мен и трябва да ги прекратя", не крие футболист №1 на Пловдив за XX век.
 
Кураж му дава професор Рашко Рашев от столичната клиника по травматология. След редица рентгенови снимки, ядрено-магнитни резонанси и ехографи специалистът уверява легендата на родния футбол, че на този етап дори и операция да се направи, едва ли ще има чувствително подобрение на коленете.
 
Специалистът предписва на Зума специална инжекция "Дуралан", която е последно поколение при лечение на подобни травми и се бие веднъж на 6 месеца.
 
"Лекарството представляваше някаква странна смес, която играе ролята на грес и смазва коляното. След 6 месеца ще видим отново какво е състоянието ми. Ако пак няма подобрение, единственият изход е присаждане на стволови клетки. Интервенцията най-вероятно ще бъде извършена в клиника в Италия, но дотогава има още време", уточнява Христо Бонев.
 
Най-странното в цялата ситуация е фактът, че Зума изпитва доста по-силна болка в лявото коляно, което като футболист не контузва никога.
 
"На дясното имам две операции и може би над 100 инжекции, но в момента ме боли по-малко. И аз самият не мога да си обясня този парадокс", признава Бонев.
 
Той не е изпуснал и една тренировка на Лаута, откакто лекарите категорично му забраниха да води заниманията. Разликата обаче е очевидна за всички - Зума не е по спортен екип и наблюдава подготовката на "смърфовете" седнал на резервната скамейка или на централната трибуна на стадиона. Същата е картинката по време на официалните мачове. При разгрома над  Калиакра с 5:0 Зума стана от пейката точно два пъти за 90 минути. Така бе и в Перник, където вече досегашният помощник Неделчо Матушев официално пое нещата в свои ръце.