Някогашният стадион – красавец в бургаския ж.к. „Лазур“ може да бъде продаден на безценица, съобщава Флагман.бг, позовавайки се на свои отлично информирани източници. Спортното съоръжение е обявено за продажба преди няколко месеца от фирмата-собственик, която е свързвана с бившия бос на Нефтохимик и Черноморец Митко Събев. Първоначално обявената цена на футболния стадион е била 12 милиона лева. Поради липсата на интерес обаче сумата вече е паднала под 10 милиона лева.

В момента на стадион „Лазур“ футболните си мачове играе бургаският Нефтохимик. Само за първия полусезон ръководството на „шейховете“ е платило 110 000 лева наем за спортното съоръжение.

Изпълнителният директор на Нафтата Павел Бошнаков също потвърди информацията, че стадионът се продава. "Да, в момента стадион „Лазур” наистина се продава за доста приемлива сума. Кампусът също е на тезгяха. Един нов стадион ще струва не по-малко от 25-30 млн. лв.", каза Бошнаков.

Причината за липса на интерес е, че на „Лазур“ няма обособени търговски площи, които евентуално да могат да избият инвестираната сума. Освен това статутът на съоръжението е стадион и трудно там ще бъдат построени жилищни сгради, каквито информации бяха тиражирани преди няколко години.

Съществува вариантът Община Бургас да закупи стадион „Лазур“, но предвид проблемите със собственото й съоръжение в кв. „Акациите“, това изглежда все по-малко вероятно.

През 2010 година бургаското съоръжение беше обявено за най-добър стадион в България. Националният отбор също използваше "Лазур" за своите домакински мачове, докато "Васил Левски" беше в ремонт. На стадион "Лазур" срещи от европейските турнири играха Локомотив (Пловдив), Литекс и Черно море.

През 2015 година Бургас и околността прие европейското първенство за юноши до 17 години, а финалът на стадион „Лазур“ между Франция и Германия бе гледан от 12 хил.зрители, което се превърна в рекорд за юношеските европейски първенства.