Футболът ни гние поради ред причини – задкулисни игрички, черно тото, порутени бази и терени, калпави треньори и некачествени играчи. Един от основните бацили, изпиващи кръвчицата му, обаче са съдиите. Доскоро те бяха облечени само в черно, символизиращи мрака и подземния свят, а след това надянаха пъстри дрехи, демонстриращи разноцветната дъга на корупцията във всичките й нюанси. Съдията, който трябва да е символ на безпристрастност и справедливост, е обвит в паяжината на мръсотията. Гадното е, че без него най-популярният спорт не може да съществува, а същевременно арбитърът живурка покрай кръглата топка. Цар Футбол е свързан съдбоносно с проклятието на свирката, чийто комерсиални звуци пълнят банковата сметка на изпълнителя-чернодрешко и ограбват честността.
Демонът на съдиите Димо Момиров имаше наглостта да тропне по масата и да изговори куп глупости на една трагикомична пресконференция – медиите са виновни за съдийските скандали, реферите не били главната причина за скандалите във футбола и т.н. Момиров и заместникът му Костадин Гергинов взеха да дават урок на журналистите и вместо да отговарят на запитванията, започнаха те да задават въпроси, мъчейки се да прехвърлят епицентъра на заболяването в друга посока.
Има обаче няколко питания, на които Момиров не може да даде отговор или по-скоро не иска да го стори публично.
1.Как така реферите получават малко пари, а същевременно половината от тях карат лъскави автомобили и се ширят в огромни апартаменти
2.Имали страничен бизнес, но с какви финансови средства са положили началото му. Аз не съм чул и не знам съдия, който навлиза в тъмния занаят, да е задоволен финансово. Но виж такива, които са от няколко години в далаверата, трупат килограми, вратлетата им чувствително нарастват, надебелява със същата пропорционалност и тежестта на портфейла им.
3.Черното тото стана модерно у нас от десетина години насам, но от колко лета се говори за съдийски подкупи. Защо г-н Момиров не създаде комисия, която да нищи случаите за “хващане” на рефери. 
4.На Запад и особено в Англия реферите също са под всякаква критика. Там оправданието е, че някои просто са некадърни, а не корумпирани. Вие, г-н Момиров, многократно сте обявявал, че нашите съдиите са по-добри. Тогава какво излиза – че са и по-корумпирани ли, след като грешките им не спират? Така че – стига сте ни давали примери с “белите страни” и с най-актуалния скандал – изравнителният гол на Франция срещу Ейре в баража за световното в ЮАР. В случая шведският арбитър не е некадърен, човечецът просто изпълни заръката на УЕФА и нейния бос Мишел Платини.  Т.е. – там също има игрички, но те са миниатюрни в сравнение с нашия мегасвят на продажничество.  
5.Наистина ли част от арбитрите са свързани, къде чрез бизнес-артерия, къде чрез други механизми, със сърцата и най-вече джобовете на някои футболни босове?
6.Как се става рефер в елита – единствено качества ли са нужни или и здраво рамо? И чие е това рамо?
Ако в една държава съдийската й система е подкупна, значи там законите не важат. След като във футболна България съдийската власт е на такова ниско ниво, защо да търсим първо оправдание в босове, треньори и играчи. Не че и те нямат грехове, но прегрешенията им в сравнение с тези на реферите са като капките в малък оазис сравнени с ужасяващите вълни на огромния океан. Никой не може да ни убеди в противното. Лошото е, че и ние, медиите, няма как да докажем колко корумпирани са българските съдии, макар техният демон да ги обрисува с лица на ангели. Липсата на доказателства е прекрасен параван, зад който реферите ще продължат да се крият и да си въртят далаверите. А после ще надянат маската на невинността, когато светнат тв камерите и се включат микрофоните. Ние пък ще продължаваме да чуваме проклятието на свирката, караща футбола да агонизира повече и повече. Въртежът в безкрайния кръг никога няма да спре. Това е горчивата истина!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ