Районната прокуратура в Пловдив е внесла в съда обвинителен акт спрямо Иван С., на 25 години, за това, че като извършител в съучастие с неустановено лице - като подбудител, в условията на продължавано престъпление - от 1 до 3 октомври 2016 година, е предложил на другиго облага, която не им се полага, за да повлияят на развитието на футболна среща. Деянието е извършено по отношение на повече от две лица и на участници във въпросното спортно мероприятие, ненавършили 18 години. Това е първи обвинителен акт по този текст от Наказателния кодекс, който Районна прокуратура - Пловдив внася за разглеждане в Районен съд - Пловдив.

До 2015 година обвиняемият Иван С. бил активен футболен състезател. На неустановена дата през същата година на мобилния му телефон се обадил непознат мъж и му предложил да се срещнат в град Пловдив, за да си говорят за футбол. Той се съгласил. На срещата при него отишъл млад мъж, който обвиняемият не познавал, и му разяснил, че иска от него да участва в манипулиране на мачове на отбора, в който играе, като за целта трябвало да привлече и други свои съотборници. След като изслушал предложението, обвиняемият категорично отказал да се включи в подобно начинание и си тръгнал.

В началото на месец октомври 2016 година обвиняемият Иван С. отново получил обаждане по мобилния телефон от непознато за него лице, което пожелало да се срещнат и да говорят за футбол. Той се съгласил. На срещата дошли двама непознати мъже, като единият от тях бил същият, с когото се били срещнали през 2015 г. Двамата непознати провели разговор с обвиняемия, от който станало ясно, че искали от него да намери няколко футболисти от отбора на Локомотив (Пловдив), участващ в Елитната юношеска дивизия до 19 години, които щели да участват в предстоящия на 5 октомври шампионатен мач с Ботев (Враца).

Двамата непознати искали от обвиняемия да предложи на няколко футболисти по 1000 евро, за да бъде манипулиран резултатът от футболната среща. За "услугата" двамата обещали на обвиняемия Иван С. да получи "възнаграждение, от което ще остане доволен". Обвиняемият Иван С. разговарял с трима футболисти от състава на Локомотив, които категорично отказали да участват в манипулирането на срещата, а след това съобщили за случилото се на своя треньор. По-късно е била уведомена полицията. Предстои Районен съд - Пловдив да насрочи заседание по делото.