Темата с "черното тото" в българския футбол е все по-коментирана. През последните месеци много се изговори и изписа. Тази вечер обаче от Софийска градска прокуратура направиха скандални разкрития за уговорките на ниво професионален футбол и дори назоваха срещи и имена на клубовете, които вече са разследвани, а дори срещу тях има и създадено съдебно производство.

"9 мача и 10 отбора се разследват", обяви пред ТВ7 говорителят на Софийска градска прокуратура Руси Алексиев.

Сред разследваните попадат "Левски", шампионът Лудогорец, както и Черноморец, Славия, Монтана и вече изпадналия от "А" група Светкавица (Търговище).

"Получихме няколко сигнала от ГДБОП след извършени проверки. Установили сме по няколко от тях, че има достатъчно основания, за да започнем съдебно производство", каза Алексиев.

Единият от мачовете, за които е сигурно, че е бил манипулиран, е победата на Черноморец над Светкавица с 6:0. За него сигналът е постъпил 4 месеца след изиграването му. Сигнал има за лице, което е получило финансови облаги от получилия се краен резултат.

Друг разследван мач е този между Монтана и "Левски" на 11 март, когато „сините“ печелят без проблем с 3:0 на „Огоста“. Сигналът за този двубой идва от УЕФА и е приет в БФС, след което е пренесен към прокуратурата. Разпитвани по случая са президентът на Монтана Замфир Замфиров, финансовият директор на "Левски" Константин Баждеков, както и тогавашният треньор на "сините" Николай Костов.

"Разпитали сме доста хора от "Левски" и Монтана, проследени са компютърните залагания по много сложни начини. Но няма достатъчно доказателства за извършено престъпление", споделиха още от Софийска градска прокуратура. 

Разследва се и мач с участието на Лудогорец, но още не е ясно за кой двубой става въпрос. Вече се знае, че срещата Литекс - Калиакра също е сред тези, с които прокуратурата се захвана. Треньорът на "оранжевите" Христо Стоичков дори беше на разпит в ГДБОП миналата седмица.

Преди време бившият вратар на Славия Стефано Кунчев, който сега пази на Локо (Пд), призна, че е бил „атакуван“ от букмейкърската мафия и заради неговите признания също е започнало разследване. Сред разпитваните по този случай са президентът на най-стария столичен клуб Венци Стефанов, самият Кунчев, бившият треньор в ДЮШ на Славия Красимир Мечев, както и юношата на "белите" Деян Вълков, който сега пази вратата на втородивизионния Любимец.