Има ли футболни фенове сред политиците и кои от тях ще стискат палци за Левски и съответно за ЦСКА в предстоящото вечно дерби в събота? На този въпрос екип на БЛИЦ се опита да отговори, правейки собствено проучване. Оказва се, че привържениците на “червения” отбор са мнозинство – може би заради факта, че в Народното събрание преобладават депутатите от БСП. Всички знаят, че президентът на България Георги Първанов е голям фен на ЦСКА, а министър-председателят Сергей Станишев също е от “армейския” отбор, макар че не е такъв фен като държавния глава. В БСП обаче Татяна Дончева е изменникът на “червената” футболна идея, тъй като тя е почитател и то не малък на Левски. БЛИЦ направи допитване до повечето от депутати и политици, които се интересуват от футбол, за да разбере кои са привържениците на “сини” и “червени”. Естествено няма да забравим кметът на София  Бойко Борисов, който не е депутат, но е заклет левскар и е най-популярният ултрас на “сините” в политическите среди. Уточняваме, че в списъка присъстват само настоящи депутати и министри, които не са просто ей така от Левски или ЦСКА, а наистина носят в сърцата си футболната любов. Ако сме пропуснали някого,  ще го добавим в една от двете графи. Липсват върлите левскари Евгений Бакърджиев и Георги Марков, тъй като двамата в момента не са в парламента и не участват активно в политическия живот:

ЦЕСЕКАРИТЕ

Георги ПЪРВАНОВ (президент), Сергей СТАНИШЕВ (премиер), Ивайло КАЛФИН (министър на външните работи), Георги ПИРИНСКИ (председател на Народното събрание), Емилия МАСЛАРОВА (министър на труда и социалната политика), Стефан ДАНАИЛОВ (министър на културата), Николай ВАСИЛЕВ (министър на държавната администрация), Весела ЛЕЧЕВА (председател на ДАМС), Румен ПЕТКОВ (БСП), Румен ОВЧАРОВ (БСП), Иво АТАНАСОВ (БСП), Кирил ДОБРЕВ (БСП), Александър ПАУНОВ (Коалиция за България), Евгения ЖИВКОВА (БСП), Станимир ИЛЧЕВ (НДСВ), Милен ВЕЛЧЕВ (НДСВ), Джевдет ЧАКЪРОВ (ДПС), Долорес АРСЕНОВА (НДСВ),  Благовест СЕНДОВ (посланик на Република България в Япония), Мартин ДИМИТРОВ (ОДС), Борислав БЪЛГАРИНОВ (БНС), Мирослав МУРДЖОВ (БНС), Георги БОЖИНОВ (Коалиция за България), Петър МРЪЦКОВ (БСП), Христо ПОПОВ (Атака)

ЛЕВСКАРИТЕ

Бойко БОРИСОВ (кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ), Явор МИЛУШЕВ (заместник-министър на културата), Веселин МЕТОДИЕВ (ДСБ), Стефан СОФИЯНСКИ (БНС), Татяна ДОНЧЕВА (БСП), Васил ИВАНОВ-ЛУЧАНО (НДСВ), Олимпи КЪТЕВ (НДСВ), Ваньо ШАРКОВ (ОДС), Димитър ЙОРДАНОВ (ОДС), Ясен ПОПВАСИЛЕВ (ОДС), Николай СВИНАРОВ (БНД), Георги ДИМИТРОВ (Атака), Атанас АТАНАСОВ (ДСБ), Евгени ЧАЧЕВ (ДСБ), проф. Димитър КАМБУРОВ (ДСБ), Камен КОСТАДИНОВ (ДПС и член на Изпълкома на БФС)
Данните показват, че от посочените 41 души 25 са привърженици на ЦСКА, а 16 ще викат за Левски в събота. В процентно отношение това прави приблизително 60:40 в полза на “червените”/БЛИЦ