Изпадналият във финансова криза Берое е на път да види светлината в тунела. БЛИЦ научи, че собственикът на контролен пакет акции в Спартак (Варна) бизнесмен от Попово Добрин Добрев има много сериозен интерес към закупуване на акциите на отбора от Стара Загора, след като не успя да вземе Хасково.

http://i.id24.bg//i/111452.jpgКакто е известно, преди около 2 седмици основният акционер в Берое - старозагорската фирма "Брикел", се оттегли и върна безвъзмездно акциите си на клубовете на ветераните и привържениците. От там обещаха да търсят незабавно финансиране на отбора, за да го спасят от финансова криза като първата стъпка е на лице и бе освободен Надзорния и Управителния съвет, а неговото място бе заето от тричленка, водена от адвокат Дамян Георгиев.

"Ако клуба не се стабилизира в скоро време предстоят сериозни съкращения, както в щаба на отбора, така и сред футболистите, което води до напрежение и това е причината за слабата игра срещу Локомотив (Мездра)", оплакаха се от Стара Загора пред БЛИЦ.

Разбирайки за кризата в Берое Добрин Добрев е провел няколко телефонни разговора с новия председател на Съвета на Директорите на старозагорския клуб, като според нашата информация Георгиев е бил изненадан от интереса, като не е показал заинтересованост за конкретни разговори и засега не е насрочил срещата, която Добрев е поискал. Бизнесменът иска да се запознае с финансовото състояние на клуба и да придобие контролен пакет от акциите като гарантира близо 2 млн. на година за издръжката на отбора. Той проявява интерес и към стадион "Берое", а от община Стара Загора били готови да дадат съоръжението на дългосрочна концесия.

Добрев има опит в ръководството на спортните бази след като е председател на Съвета на Директорите на Спортен комплекс Спартак във Варна. Добрин Добрев е бивш футболист в отбора на родния си град Попово. Играл е и волейбол. На 39 години е, семеен, с едно дете. Има собствена футболна школа в Попово. Освен това има консултантска фирма в София и развива бизнес в Италия чрез фирма на име "Глоб Бул".

Бизнесменът придоби мажоритарния пакет акции на Спартак в началото на годината и наля 1,3 млн. лв. за 6 месеца, с които покри стари задължения на отбора. По-късно обаче се оказа, че "соколите" имат задължения в размер на 3,9 млн. лв. Злите езици във Варна твърдят, че дълговете, които са към "Рос Ойл" на Митко Събев, са били фиктивно добавени от Живко Великов, който се надявал Добрев да напусне, за да запази поста си в Спартак. Добрев вероятно ще продаде акциите си в Спартак на Асен Асенов за около 900 хил. лв.

Бизнесменът от Попово нашумя напоследък, след като искаше да закупи контролния пакет акции на закъсалия Хасково. Сделката обаче не се осъществи, тъй като Добрев не се разбра с бившия президент на местния тим Здравко Узунов. Спорът е за футболистите от наборите родени през 1992 и 1993-а, за чиито права претендира Узунов и иска всички приходи от евентуални техни трансфери да влязат в касата му, а не в тази на клуба.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ