Бившият национал Камен Хаджиев осъществи сензационен трансфер в Локомотив (София). След като подписа едногодишен договор с „железничарите“, 30-годишният защитник даде интервю за БЛИЦ. За последно той беше част от узбекистанския Пахтакор, където спечели Суперкупата на страната. На 6 юли обаче прекрати взаимоотношенията си с клуба от Ташкент.

- Здравей, Камене! Добре дошъл отново в българското първенство. Разкажи как се стигна до трансфера ти в Локомотив (София)?
- Малко неочаквано стана. Стигнах до раздяла с узбекистанския си клуб и споделих за това с един мой колега в университета. Все пак съм студент в НСА. Той попита: „Защо не се върнеш в Локо (София)?“, а аз отговорих, че все още никой не ме е потърсил и ако се стигне до разговор, най-вероятно може да се завърна. Това се случи. Собственикът Иван Василев ме потърси. Разбрахме се доста бързо Той знае какво е моето мнение за Локомотив, все пак оттук съм тръгнал в професионалния футбол. С отбора направих хубави мачове и това остави голяма следа в мен.

- Каква е продължителността на договора ти с клуба и ще разкриеш ли някакви други подробности относно контракта?
- Договорът ми е за една година. За момента не е много важно дали ще бъде продължен.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

- Това ще бъде вторият ти престой в Локомотив, след като игра за отбора в периода 2014-15 г. Каква разлика виждаш при „железничарите“ през тези седем години?
- Аз пристигнах по-рано на стадиона, а Иван Василев и синът му Георг ме завариха тук. Исках да разгледам какво се е подобрило оттогава. Има доста неща, които са към по-добро и ми харесаха. Основният и тренировъчният терен са подобрени, съблекалните. Като цяло много добро развитие, а сега се очаква и поставянето на осветлението.

- Локомотив (София) има нов треньор. Имаш ли някакви впечатления от Станислав Генчев и какви са очакванията за съвместната ви работа?
- До момента не съм работил с него. Генчев е млад треньор. Надявам се да си помогнем взаимно. Очаквам да науча много неща от него и най-важното – взаимно да помогнем на Локомотив.

- Какви са личните ти амбиции за предстоящия сезон с Локо (София) и надяваш ли се да се завърнеш в националния отбор, където дебютира през 2019 г.?
- На първо място се надявам всички да сме живи и здрави. Предполагам, че ще играем мач за мач. Надявам се да виждам по-пълни трибуни. Иска ми се повече хора да дойдат в събота на мача с ЦСКА и да напълнят стадиона. Амбициите ми са клубът да бъде колкото се може по-нагоре в класирането. Нека първо да направя добри и хубави игри и тогава ако отговорниците за националния тим преценят, че мога да помогна с нещо, бих се завърнал. На първо време трябва да заслужа покана за представителния отбор на България.

- За последно беше в Узбекистан, където спечели Суперкупата на страната с Пахтакор. Имаше ли варианти да продължиш кариерата си в чужбина?
- Имаше някакъв интерес, но не беше на 100%. Затова и предположих, че няма да се случи нищо.

- Преминал си през школите на германските Ватеншайд и Шалке 04. По какъв начин това ти помогна в изграждането като футболист?
- Няма никакъв спор за това, че доста ми помогна. Германия е една от най-добрите футболни сили в света и аз лично доста се развих като футболист през двете години, които прекарах там при юношите старша възраст.

- В чужбина си играл в Германия, Нидерландия, Унгария и Узбекистан. Къде лично за теб получи най-добрите условия за развитие?
- В Германия и Нидерландия всичко беше на доста високо ниво. Не искам по никакъв начин да обидя Унгария и Узбекистан, но като цяло в Германия бяха най-добрите условия. Футболът в Унгария също доста се разви през последните години и това е видно за всички.

- Обикновено интервютата завършват с баналния въпрос: Какво ще кажеш за феновете?
- На първо място ще им пожелая да са здрави. Нека идват да ни подкрепят във всеки мач. Всички футболисти имаме нужда да усещаме тяхната подкрепа. Особено сега в предстоящия в събота мач с ЦСКА очаквам да напълнят стадиона. И искам да завърша с думите: Само Локо!
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ