Родители на деца, трениращи във футболната школа на Велбъжд (Кюстендил), скочиха срещу Илиян Стоянов. Бившият  защитник на ЦСКА и Левски, играл за последно в Япония, и местни треньори съсипвали местния  футбол с  подмолни действия.

Един от  родителите изпрати писмо до БЛИЦ, което публикуваме без редакторска намеса.

„В последното време в медийното пространство се тиражира намерението на Илиян  Стоянов да оправи футбола в нашия град. Искам да припомня, че Коловати, както го наричат, направи първите си стъпки в ЦСКА. Там му подадоха ръка и го наложиха в мъжкия състав, но след време, когато премина в Левски, редовно скандираше: „Бий чорбата по главата!”.

Докато прохождаше във футбола, бившият президент на нашия клуб Валери Ненов –Шамшала, му се яви като ангел-спасител. Той и легендата на българския футбол Джеки Димитров сториха и невъзможното, за да му дадат шанс в Левски (Кюстендил). Роденият под щастлива звезда Илиян имаше огромния късмет след редица молби кум да му стане силният човек тогава – Емил Наков, дясната ръка на Георги Илиев. Митични случки се разказват през този период, а тогавашните футболисти на тима, сред които Бойко Величков, Георги Петров и Петър Колев, шушукаха, че кумът му ще го сложи и на вратата, за да го добутат до националния отбор на България.

Впоследствие щастливата звезда грейна над Илиян и в Левски (София) благодарение на факта, че кюстендилският и софийският Левски имаха един и същ спонсор - Георги Илиев. Със съдействието на Илиев и на кума му Коловати беше трансфериран в Япония.

Сега този човек, който уж беше първо заклет цесекар, а после и заклет левскар, има идея да оправя футбола в Хисарлъка.

Но вижте обкръжението му. Може би той не знае, че Слави Николов Велинов с прозвището Пикьоро, който е шеф  на феновете на Левски (София) в Кюстендил, е с богато криминално досие. То започва през 2006 година, след това минава с осъдителни присъди за шофиране в нетрезво състояние, за палеж, за кражби, побоища и т.н. Същият човек допреди месец хулеше Илиан затова, че е подвел феновете на Кюстендил с обещана помощ за клуба, а сега са заедно.
 
Друг негов спътник е известният Николай Василев Николов – Чезето, популярен също с криминални регистрации в Кюстендил, Радомир, Благоевград за контрабанда на цигари.

Към тях ще добавя и така наречените бивши треньори на Велбъжд, за които също се разказват легенди.

Красимир Петков е един от  наставниците в местната футболна школа. Но не само аз, но и много други родители роптаят, че не той, а митичната Елена – служителка в НАП-Кюстендил, е... треньор на тима.

Другият местен треньор от свитата на Коловати е Мартин Иванов. Той има осъдителна присъда 6 месеца условно с три години изпитателен срок от 11 юни 2017 за контрабанда на цигари.

Кирил Мицов пък си е направил частен, но нерегистриран клуб. Ние питаме – има ли право да получава средства от детските градини за обучение. Тия пари регистрирани ли са? Преподавателите нямат право да извършват друга дейност срещу заплащане, нали?

Всички тия лица се надяват с  организиране на стачки, манипулиране на родителите и заграбване на имущество на Велбъжд под светлото име на Коловати да продължат безобразията на футбола в Кюстендил.

Имайки предвид, че ние, родителите, не знаем на кого да се оплачем, всички тези юнаци продължават да събират такси без документ! Не притежават никакви счетоводни документи и от месец октомври насам тези такси не са отчитани в клуба. А това е вече четвърти месец!

Илиан явно се опитва да се наложи в Кюстендил, след като в Левски (София) хората не са балъци, бързо го разкриха и не му позволиха да си вее байрака там.

Лозунгите са едно, но намерението друго. Стоянов няма пет лева да инвестира във футболна школа по подобие на Ивайло Андонов, Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Ивелин Попов, Румен  Павлов и други, така че по-добре да не се занимава с подобна дейност.

И един съвет от мен към Илиан – да учи португалски език, а не бразилски. Не се излагай да търсиш в интернет и в библиотеките бразилски речник. Такъв няма, защото в най-голямата по площ и население южноамериканска страна официалният език е португалски”.  
С уважение: ВАЛЕНТИН ИВАНОВ