Холандският офанзивен халф от суринамски произход Роланд Алберг e сигурно попълнение на ЦСКА от зимата, след като преди десетина дни е подписал договор с "червените" по факса. Остава само да мине медицински прегледи през ноември и да се обвърже официално с "червените". В тази връзка БЛИЦ СПОРТ ви представя новия играч на "армейците".

27-годишният футболист е силен по лявото крило. През кариерата си е носил екипите само на четири професионални отбора – Екселсиор, Елязъгспор, АДО Ден Хааг и Филаделфия Юниън. Играл е за младежките национални отбори на Холандия до 18 и до 21 години, а има един мач за представителния тим на Суринам – неофициална контрола срещу Кюрасао.

Халфът е роден на 6 август 1990 година в Хоорн, а пълното му име е Роланд Ромарио Алберг. Носи името Ромарио в чест на бразилската футболна звезда от края на 80-те и 90-те години на ХХ век. По време на раждането на Алберг световният шампион с Бразилия за 1994 година носи екипа на ПСВ Айндховен и е спечелил футболните фенове в Холандия с изявите си.

Братята на Роланд дори са искали Ромарио да бъде първото име по-малкия им брат, но майка им се противопоставя. Тя не иска толкова голяма тежест да лежи върху плещите на сина й заради евентуалните бъдещи сравнения.

Като стана дума за братята на Алберг, един от тях е Ибад Мухамаду (на снимката вдясно). Те са от обща майка, но различни бащи, като този на Ибад е ганаец. Мухамаду е с осем години по-голям и също беше футболист. През кариерата си носи екипа на Твенте, Маастрихт, Серкъл Брюж, Вилем II, Динамо (Дрезден) и Портланд Тимбърс. Сега Ибад е агент на брат си.

Кариерата на Роланд Алберг започва в юношеските Де Блокер и Холандия от родния му град Хоорн. През 2008 година преминава в школата на АЗ Алкмаар, но не успява да пробие в първия отбор.

През лятото на 2011 година преминава в Екселсиор и на 5 август дебютира за клуба в градското дерби с Фейенорд (0:2), влизайки в игра в край на мача на мястото на Мик ван Бюрен. За клуба от Ротердам има 52 мача и 11 гола, но след 18 месеца е изгонен със скандал. Твърди се, че той е наплюл фен на собствения си отбор.

Така през зимата на 2013 година облича екипа на турския Елязъгспор и дебютира на 27 януари срещу Трабзонспор (3:1). Роланд Алберг обаче не успява да се адаптира към местния футбол и ситуацията в страната. До края на сезона играе само в още един мач – загубата с 1:3 от Галатасарай. И двата пъти влиза като резерва. Започва следващия сезон като титуляр в мача срещу Акхисар Беледиеспор (1:3), но в началото на септември се завръща в Холандия след само три мача в Турция.

Облича екипа на АДО Ден Хааг, където остава два сезона и половина. Престоят му е успешен. Роланд Алберг играе редовно и предимно като титуляр. Вкарва 16 гола. Това му осигурява трансфер в американския Филаделфия Юниън в началото на 2016 година. За тима от първата столица на САЩ изиграва 53 мача и се разписва 16 пъти.

Характерът обаче му носи проблеми в САЩ. Холандецът се превръща в най-мразения футболист на Филаделфия от феновете на тима и е считан за разочарование в селекцията. Привържениците негодуват от стила му на игра. Често получава и леки контузии, заради които пропуска мачове.

Роланд Алберг предимно страни от играта в защита, а в нападение е пасивен. Когато получи топката, почти винаги се опитва да стреля и в повечето случаи извън наказателното поле. Прави впечатление, че избягва пробивите и предпочита да дава къси пасове.

Сред силните му страни са изпълненията на статични положения и завършващите удари, когато му се отдаде възможност за такива. Сред слабите му страни са въздушните двубои, неумението да пази топката и точността на повечето подавания.

За най-голям проблем се счита неговият нрав. През това лято той вбеси феновете на Филаделфия Юниън, след като се сдърпа с любимеца на привържениците Си Джей Сапонг при победата с 3:0 над Кълъмбъс Крю. В един момент Сапонг беше спънат в наказателното поле и понечи да изпълни отсъдената дузпа. Тогава Роланд Алберг взе топката от ръцете му и сам застана зад бялата точка. Холандецът обаче пропусна. При напускането на терена беше освиркан от феновете на собствения си отбор.

Те обаче не могат да отрекат, че халфът беше футболистът, който се разписваше най-често за отбора. Той се нуждаеше средно по 127 минути, за да отбележи гол. 

"Никой не отрича, че Роланд притежава отлични качества. Това е безспорен факт. А колкото до характера му - няма кой знае какво значение. Важното е, че е добър на терена", коментират фенове на американския отбор.

Роланд Алберг обаче днес е друг човек. Той се промени коренно и изцяло положително, след като стана баща в края на миналата година. Тогава неговата приятелка го дари със син, но момчето и неговата майка живееха в Холандия. Раздялата с тях вероятно попречи на офанзивния халф да разгърне изцяло силните си качества, макар че като цяло престоят му в САЩ може да се опише като успешен. 

Извън футболния терен холандецът често посяга към ракетата за тенис. Самият той признава: „Не съм Роджър Федерер, но мога да играя“. Друго негово хоби е обикалянето на магазините и пазаруването на дрехи. Това е свързано със страстта му винаги да следва модните тенденции и да изглежда добре.

За феновете на ЦСКА обаче е по-добре Алберг да изглежда отлично на терена. И  по всичко личи, че има шансове желанието им да се сбъдне...
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЛЮБОПИТНО ЗА РОЛАНД АЛБЕРГ
* Предпочита да играе като ляв халф, но е добър и в центъра на полузащитата
* Не обича да излиза по заведения
* Предпочита да слуша хаус музика
* Любимият му филм е „Белязаният“ с Ал Пачино
* Предпочита суринамска кухня и приготвяните от майка му „Роти“
* Любимите му футболисти са Ибад Мухамаду (негов полубрат и в момента негов агент) и Кристиано Роналдо

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма