"Футболните деца на България" отправи молба към всички футболни хора у нас и по-специално БФС. От сдружението настояват за промени в правилата - да бъдат премахнати класиранията в първенствата и турнирите при най-малките, прохождащи във футбола - 7 и 8-годишни. "Футболните деца на България" излагат доводите си, от които става ясно, че за по-успешното развитие на родните футолни таланти наистина е по-добре да няма класирания.

Вече три години поред "Футболните деца на България" провежда детски шампионат по правилата на "Футбол 7" за най-малките футболисти - до 8-годишна възраст. Не само треньорите, а и родителите на децата отчитат задоволство от липсата на класирания. Организаторите се надяват БФС най-после да прибегне до промяната и тя да бъде осъществена.

"В шампионатите при децата в Англия и Шотландия, например, няма класирания. И в много други страни е така. Крайно време е и в България да бъде въведена тази система", коментираха пред БЛИЦ СПОРТ от сдружението.

Молбата на "Футболните деца на България":

До Български Футболен Съюз

До Ръководствата на ДЮШ на всички
регистрирани футболни клубове в България

До Футболната общественост на
България – президенти, деятели, медии

Уважаеми Дами и Господа,

     "Футболните деца на България" излиза с конкретно предложение към Българския Футболен Съюз и всички регистрирани клубове в страната – инициатива, която ще спомогне за развитието на Детско-юношеския футбол в родината ни. А именно – във всички организирани детски и юношески първенства за футболисти до 12/13-годишна възраст да се играе без класиране.

     Вече три години поред "Футболните деца на България" провежда детски шампионат по правилата на „Футбол 7“ за най-малките футболисти, до 8-годишна възраст. И смеем убедено да заявим, че липсата на класиране в групата от 18 отбора се отразява изключително ползотворно на всички участници в надпреварата. Ползата е доказана на практика за самите деца, които не са подложени на допълнително напрежение от борбата за точки и позиция и спокойно разкриват пълния си потенциал. Треньорите също черпят позитиви, тъй като имат възможността да използват всички свои футболисти и да експериментират с няколко различни тактики във всеки един мач, без да се съобразяват с резултати и класиране.

     Не на последно място ще споменем и родителите на футболистите, които се фокусират изцяло върху играта на своите деца, не отдавайки внимание на дребни детайли като например оставащото време до края на мача или съдийско решение в спорна ситуация на терена.

     Обръщаме се към всички футболни хора в България с молба да разгледат нашето предложение. Искаме да Ви уверим, че промяната, макар и на пръв поглед незначителна, ще доведе до незабавен положителен ефект във всички детско-юношески първенства и ще е основа за бъдещето развитие на най-популярната игра у нас.

София, 30.11.2016                                                                                                                                                                     С уважение: "Футболните деца на България"