Играй БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Сагата около юбилейния двубой на Левски в чест на Георги Аспарухов придоби огромни размери. „Сините“ трябваше да играят първо с аржентинския гранд Бока Хуниорс на 19 август, а впоследствие на 11 август срещу Милан. И двата мача обаче пропаднаха и около събитието, за което са продадени около 20 000 билета, настъпи тишина и неизвестност.
„ШОУ“ ви представя хронологично как започна и как се разви цялата сага, в която намеса има и легендата Христо Стоичков, който в този случай помага на Левски. За основни виновници за провалените двубои бяха обявени организаторите от „Моко”, които направиха юбилея на Камата на 20 май 2016 на „Васил Левски“.

Всичко започва през месец март, а идеята да се направи мач за 75-годишнината от рождението на Гунди е на „Моко Солюшън”. Организаторите и собственикът Димитър Дамянов провеждат разговори с близките на Аспарухов – сина Андрей и жената на легендарния футболист Величка Маркова. След тяхното одобрение на идеята започват разговорите с Левски. Стига се до договорка и споразумение, в което единственото задължение от страна на клуба е да предостави първия тим за мача. Срещу това на „Герена“ получават процент от всички приходи.

Предложените съперници
са Борусия (Дортмунд),
Манчестър Сити,

Милан, Ювентус, Атлетико (Мадрид). Има опция дори за Барселона и Реал (Мадрид), но хонорарите и разходите за идването на тези два гранда са непосилни за България.

За да се избере съперник обаче, от Левски трябва да обявят дата, на която им е удобно да се състои двубоят. Стига се до заключението, че е най-добре мачът „75 години Георги Аспарухов“ да се състои на 19 август. Долу-горе в същото време човек от Барселона подава информация към България, че се готви мач за трофея „Хуан Гампер“, в който съперник ще бъде аржентинският гранд Бока Хуниорс. Срещата трябва да се състои на 16-17 август.
В края на април от „Моко” предлагат на Левски Бока да бъде съперник в мача за Гунди. От Левски са доволни от името и приемат да има такъв двубой и той да се състои на 19 август. Предварителният договор с Бока е подписан, а половината хонорар към бившия тим на Диего Марадона е... преведен. И от тук започват мъките...
Навръх рождения ден на Георги Аспарухов – 4 май, Левски побеждава Ботев с 3:2 на своя стадион и обявява официално, че ще отбележи 75 години от рождението на Гунди с мач срещу Бока Хуниорс на 19 август.
"Сините" в същото време чакат официално потвърждение от аржентинците. Шефовете на Бока обаче изчакват с писмото, за да разберат дали и кога ще играят с Барселона за трофея „Хуан Гампер“. Двубоят с каталунците пък зависи от срещата на Меси и компания със Севиля за Суперкупата на Испания. В този момент стават катаклизми в Футболна федерация на иберийците, стига се до смяна на ръководството, а дни преди световното първенство и до уволнение на селекционера на тима Хулен Лопетеги, който обявява, че ще стане треньор на Реал Мадрид.
Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+) 
Напрежението във федерацията нараства, след като Барселона и Севиля не могат да постигнат договорка за двубоя за Суперкупата. Каталунците искат да има един мач, Севиля настоява за разменено гостуване. От федерацията пък отсичат също за един мач, но не на испанска земя, а в африканска страна – в Мароко. Цялата ситуация около мача се забавя доста дълго време, а в Бока са в неведение, което

поставя Левски в
сложна ситуация

„Сините“ са постигнали всички договорки с аржентинците, но все още го няма крайното официално писмо от Бока. Времето тече, а аржентинският гранд чака отговора на Барселона за „Хуан Гампер“.
В същото време Барселона купува Артур от Гремио. В договора между двата клуба има клауза, която задължава каталунците да играят с бразилския тим за „Хуан Гампер“, а това означава, че мач с Бока няма да има.
В този момент от Бока Хуниорс са притеснени, че няма да идват до Европа, защото Барса ще играе с Гремио. От аржентинския клуб се обаждат на организаторите и на Левски и обясняват сложността на ситуацията. И притесненията си, че може да не пътуват до Европа. В този момент вече в касата на Бока са влезли половината пари за двубоя с Левски. От Бока съветват чистосърдечно „сините“ да търсят резервен вариант за мача за Гунди, защото може да пропадне мача с Барса. Случилото се е в средата на юли.
Провежда се среща между ръководството на Левски и „Моко”, на която се стига до решение да се търси алтернатива. Постига се разбирателство. Няколко разговора са достатъчни, след което следват предварителни договори с два италиански гранда Милан и Ювентус. В тези договори обаче е вписано, че първа опция пред Левски за мача продължава да бъде Бока Хуниорс, но всичко зависи от мача с Барселона за „Хуан Гампер“ - ако аржентинците играят с Меси и компания, то след дни без проблем ще се изправят и срещу Левски. При пропадане на този двубой обаче Бока няма как да дойде в Европа единствено за мач с Левски, защото разходите стават прекалено големи и не могат да бъдат покрити от българската страна.
Пред Левски стоят два варианта – риск да се чака до последно Бока, а ако мачът пропадне, да се търси алтернатива със скромен тим от съседните ни страни. „Сините“ се забавят в отговорите си към Ювентус и Милан, а няколко дни по-късно опцията със „Старата госпожа“ отпада. Остават „росонерите“.
В крайна сметка Левски подписва договор с Милан за мач за 75-годишнината на Гунди. Организаторите се обаждат на Бока с ясното обяснение, че двубой няма да има заради несигурността около календара на аржентинците. Планираната дата за мача с Милан е 11 август вечерта.
В този момент обаче „сините“ губят първия мач с Вадуц в Лига Европа и в клуба има огромно напрежение. От ръководството така и не дават отговор на Милан кога официално може да бъде обявена срещата с „росонерите“. Цяла седмица всички мълчат по темата, а от Милан чакат Левски да излезе с официална информация пред медии и фенове.

Докато италианския клуб чака, обаче се случват катаклизми и там. За един уикенд се сменя цялата власт и клубът има нов собственик. Левски все пак обявява мача с Милан и датата – 11 август от 19:43 часа.

Капарото е преведено
към италианския тим

Както са преведени и пари на Бока Хуниорс, които до края на миналата седмица все още не са върнати по посока България...
Новите ръководители на Милан действат адекватно и са готови да изпълнят ангажимента. Но...
Паралелно с разговорите с Левски, „росонерите“ водят разговори и с Реал (Мадрид).
На 30 юли от Милан се обаждат на Левски и на Моко и обявяват: „Не можем да играем с вас на 11 август. Приехме да участваме в мач с Реал (Мадрид) за трофея „Сантиаго Бернабеу” в същия ден”.
Случаят се разчува, феновете в България са бесни. Над 20 000 билета са продадени.
От Левски са в шок, организаторите от „Моко” - също. „Сините“ излизат с декларация, същото прави и организаторът на събитието.
Стига се до намесата на легендата на ЦСКА Христо Стоичков, който е готов веднага да се обади на хората, които познава в Милан, за да се уредят по-бързо нещата. И го прави.  Камата е близък с Дженаро Гатузо, както и с новия спортен директор Леонардо.
Милан в крайна сметка дава дума, че ще дойде за мач в чест на Гунди, но без да е уточнена дата.
След тези събития настъпва тишина близо месец. Информациите са, че съвсем скоро ще бъде обявено официално какво ще се случва и кога. Почти сигурно е, че съперник ще бъде Милан. Топката обаче е в ръцете на италианците, които са получили половината си хонорар. От Левски дават няколко дати на „росонерите“, които са през есента и началото на зимата.
Какво и как ще се случи, предстои да разберем, но хронологично ви предоставихме цялата истина около сагата, която злепостави Левски.
ЮЛИЯН МАРИНОВ/БЛИЦ СПОРТ