До един месец на пазара ще излезе автобиографичната книга на Наско Сираков, научи “ШОУ”. Неин автор е пресаташето на Българския футболен съюз Павел Колев. Творбата за легендарния нападател на “Левски” ще бъде под заглавие “Наско Сираков – Единака”. Биографията ще съдържа 350-400 страници и много снимки.
 
“Книгата е на етап приключване. Живот и здраве, до края на април би трябвало да бъде публикувана. Работата по нея ми отне около три години, призна авторът Павел Колев пред “ШОУ”. – Да, на пръв поглед изглежда, че ми е струвало много време, но пък аз си имах и доста други ангажименти покрай БФС. Това не е типичната автобиография тип “документалистика”. По-скоро ще бъде автобиографичен роман, защото има и художествена част. Героите са си с истинските имена, вътре няма псевдоними и измислици. Вплетени са по страниците доста реални случки, доста диалог има, като истински роман. Хронологията започва още от времето преди Сираков да се роди. Разказвам също така за баща му Петко, великия борец. Последната глава включва събитията от последната година, скандалното му напускане на “Лвески” след събличането на Ивайло Петев на “Герена”. Постарал съм се да не пропусна нищо от живота на “синята” легенда.”
 
“Лесно се работи с Наско, той е интересен събеседник. Разговорите с него обаче бяха само много малка част от книгата. Повечето ми впечатления се натрупаха от други източници. Срещнах се с изключително много хора, той е богат на приятели, които имаше да разкажат много неща. Много ми помогна в работния процес цялото му семейство. Задължен съм на майка му и съпругата му Илияна, на дъщерите му, призна Колев. – Анкетите с бившите треньори на Наско, с приятелите от детските му години до днес, също допринесоха палитрата да стане по-пъстра.  Постарал съм се в книгата да има пропорционално разпределение на живота във футбола и всичко останало. Сираков води и много интересен живот и извън играта. Малко хора го познават в истинската му светлина. Надявам се, след като прочетат книгата, те да обогатят впечатленията си за Човека Наско Сираков.  Смея да кажа, че това е една своеобразна история на българския футбол през последните 30 години най-общо казано. Акцентът е и върху това, което става зад кулисите.” 
 
В автобиографията на голмайстор №1 в историята на “Левски” е проследен пътят му във футбола от юношеската школа на “сините”, през Хасково, “Спартак” (Вн), “Реал” (Сарагоса) “Ланс”, “Ботев” (Пд), “Славия” до националния отбор и вълшебното американско лято на 1994 г. Най-успешният мениджър на “синия” клуб разказва и епохалните успехи по време на ерата “Майкъл Чорни”, за европодвизите в турнира на УЕФА и класирането в Шампионската лига. Изнесена е и болезнената истина за третата раздяла с “Левски” и отношенията с Тодор Батков. 
 
Наско търси отговор в книгата и на въпроса защо не сме са класирали на Европейско първенство по-рано от 1996 г. По една ирония на съдбата той е главен герой в три поредни провала в предходни квалификации. Спомняте си какво се случи срещу Югославия в Сплит на 21 декември 1983 г. След това драмата с Шотландия през 1987-а. В този нещастен мач на 11 ноември Наско носи капитанската лента за първи и последен път като национал. След поражението с 0:1 и отпадането ни от сметките за Евро 1988 той се заклева никога повече да не слага лентата. През май 1991 г. историята почти се повтаря. Швейцария ни бие насред “Васил Левски” с 3:2, след като водим с 2:0. В книгата ще прочетем доста неписани досега неща за Сираков...
МИЛЕН ДИМИТРОВ