ЦСКА, Славия, Черноморец и Локо (Пд) се намесват в борбата за титлата. В случая е странно да се твърди, че някой от тези отбори има шанс за първото място. Ситуацията е такава, че и четирите отбора играят с лидерите Литекс и Локо (Сф) и изходът от мачовете ще се окаже решаващ за титлата.

Седем преди края на шампионата е ясно, че Литекс и Локо (Сф) са основните претенденти за шампионската титла. Разликата е 4 точки в полза на “оранжевите”.

Кой ще вдигне трофея е невъзможно да се предвиди. Малката разлика, добрата форма на двата отбора и оставащите им сериозни мачове правят идващите кръгове повече от интересни. Не е изключено двата тима да финишират с еднакъв брой точки, което не се е случвало от сезон 1970/1971, когато ЦСКА и Левски завършват с по 48 точки, а “червените” стават шампиони по голова разлика.

Според настоящите правила се взима под внимание първо директните двубои, където предимството е за Литекс, който спечели с 1:0 през есента. Локо обаче може да си го върне на 18 април (неделя), когато гостува в Ловеч. Тази среща ще покаже кой от двата тима заслужава повече първото място, но няма да определи на 100% съдбата на златните медали.

Програмата на двата тима до края е почти идентична. Лидерът в момента Литекс навлиза в серия от пет сериозни мача. В сряда тимът гостува на Славия, а “белите” имат нужда от малко самочувствие след отпадането за Купата и могат да си го набавят след успех срещу лидера. Следва решителната битка с Локо в Ловеч, гостуване на ЦСКА, мач с Черноморец, ново тежко гостуване на Локо (Пд) и мач с Берое. Във всяка една от тези срещи е реално “оранжевите” да загубят точка или дори три. Едва в последния кръг тимът гостува на Спортист, като победата може да бъде определена като “сигурна”.

Така Локомотив има възможност за задмине съперника, ако печели мачовете си. Програмата пред Драгомир Окука не е много по-благосклонна. Тимът спечели служебно през уикенда и навлиза в тежката серия от чести мачове със свежи сили. Локо приема днес Миньор. Тук е шансът на столичани да вземат трите точки и да излязат в Ловеч със самочувствие. В 26-ия кръг е едно от изпитанията пред отбора на Николай Гигов. Мач със Славия у дома – на пръв поглед нищо страшно, но “железничарите” не са побеждавали “белите” вече в шест малки столични дербита. Следват мачове с Черно море, ЦСКА, Черноморец и Локо (Пд).

Литекс започва с тежки мачове, а Локомотив финишира с такива. Шансът на “железничарите” е да измъкнат титлата в директния двубой. Тимът трябва задължително да победи в Ловеч, за да намали разликата. Иначе рубиконът на шампионата е стадион “Българка армия”. ЦСКА е раздиран от проблеми, но няма да е изненада ако се вдигне и спечели домакинските си мачове срещу двата претендента за титлата. Така че, който вземе точка от “червените”, ще има предимство, а за развръзката на шампионата ще трябва да почакаме до 16 май, когато трябва да бъде коронясан шампионът.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ

Кръг Мачове
24 Славия - Литекс
Локо (Сф) - Миньор
25 Литекс - Локо (Сф)
26 ЦСКА - Литекс
Локо (Сф) - Славия
27 Литекс - Черноморец
Локо (Сф) - Черно море
28 Локо (Пд) - Литекс
ЦСКА - Локо (Сф)
29 Литекс - Берое
Локо (Сф) - Черноморец
30 Спортист - Литекс
Локо (Пд) - Локо (Сф)