"Ботев" (Пловдив) победи с 3:1 Лудогорец в дербито на 12-ия кръг на Елитната юношеска група до 17 години. Двубоят се игра на централния терен в Коматево и бе игзледан от над 1000 зрители.

"Канарчетата" започнаха плахо срещата, като в първите 10 минути гостите контролираха случващото се на терена. В 8-ата минута "зелените" изпратиха топката в наказателното поле на пловдивчани, където Стамен Бояджиев не се намеси добре, но в крайна сметка, с общи усилия, "жълто-черните" предотвратиха опасността. След 10-ата минута възпитаниците на Иван Цветанов се поокопитиха и с течение на времето взеха инициативата в свои ръце. В 11-ата минута Виктор Пенчев шутира, но топката излезе в аут. В 14-ата минута резултатът бе открит, след като Борис Тютюков се откъсна зад защитата и останал очи в очи със стража на Лудогорец пусна топката покрай него и вдигна публиката на крака - 1:0.

Последваха минути, в които и двата отбора редуваха атаки, преди да се стигне до 31-ата минута, когато отново Борис Тютюков попадна в прегръдките на съотборниците си. Топката бе изсипана в наказателното поле на Лудогорец, Борис Тютюков я овладя и пробва нещо средно между подаване и центриране, но топката се удари в тялото на играч в "зелено" и се оплете в мрежата за 2:0.

След почивката ботевистите не се отпуснаха и продължиха да натискат своя съперник. В 44-ата минута Борис Тютюков проби и шутира, вратарят изби топката, но тя попадна на крака на Йосиф Табаков, който с плътен удар по земя направи 3:0 и хвърли публиката и треньора си в екстаз. Въпреки комфортната си преднина, "жълто-черните" не се прибраха, а тръгнаха да търсят нови попадения. В 45-ата минута Йоан Пеев проби отлично по левия фланг и центрира към Виктор Пенчев, който от близка дистанция пропусна. Три минути по-късно ботевистите направиха нов феноменален пропуск, след като топката бе центрирана от ъглов удар в наказателното поле на Лудогорец, където Александър Грънчарски от няколко метра необезпокояван стреля в тялото на вратаря.

В 52-ата минута гостите изпълниха корнер, след който се получи кратко меле пред вратата на Ботев, но "канарите" се справиха с опасността. В 54-ата минута Борис Тютюков бе спънат в наказателното поле на Лудогорец, а главният съдия не отсъди очевадната дузпа и по този начин си навлече гнева на зрителите по трибуните. В ответната атака гостите стигнаха до отлично положение, при което играч в "зелено" стреля, Стамен Бояджиев спаси, но топката попадна отново в играч на Лудогорец, който от 3-4 метра прати топката в аут. В 61-ата минута Димитър Хубинов изпълни добре пряк свободен удар от около 22 метра, но топката мина на сантиметри над напречната греда.

Чак в добавеното време на двубоя гостите от Разград стигнаха до почетното си попадения.

След края на срещата футболистите на "Ботев" поздравиха феновете за оказаната подкрепа, а от своя страна бултрасите ги изпратиха с мощни викове "Канари, юнаци!". Това е първа загуба за Лудогорец от началото на сезона, като "зелените" до момента имаха 10 победи и само едно равенство. След днешното поражение талантите от Разград остават на върха с 31 точки, вторият Литекс има 26, а "Ботев" (Пд) е на 3-ото място с 24.

"Изключително съм доволен от представянето на момчетата. Единственото, което може би не ми хареса, бе контролът над топката. Започнахме сковано мача, което е нормално, все пак трибуната беше почти пълна , а момчетата играят за пръв път пред толкова много хора. Разбира се обаче, публиката ни помогна изключително много и футболистите подходиха изключително сериозно и отговорно към срещата. Двубоят бе много важен за мен и се радвам, че го спечелихме. Следващата седмица играем дерби с градския съперник Локомотив и единственото, което очаквам от този мач, е да победим", заяви след двубоя треньорът на "канарчетата" Иван Цветанов.

Съставът на "Ботев" (Пд):
Стамен Бояджиев, Здравко Дерменов (75` Михаил Митев), Атанас Ташолов, Атанас Куманов, Димитър Хубинов, Радослав Апостолов, Александър Грънчарски, Йоан Пеев, Борис Тютюков (73` Милко Георгиев), Виктор Пенчев (78` Ангел Семерджиев), Йосиф Табаков (67` Жак Пехливанов)