"Ботев" (Пловдив) отвя с 3:0 Локомотив (София) във финала на Републиканското първенство при набор 1996. Старшата възраст на "жълто-черните" изигра великолепно второ полувреме, в което паднаха и трите попадения.

Двубоят се игра на Градския стадион в Севлиево пред около 500 зрители, които създадоха отлична футболна атмосфера.

Първата част бе равностойна, а головите положения пред двете врати бяха рядкост. Играта бе изпъстрена с множество нарушения, а главният съдия Георги Йорданов показа общо 5 жълти картона до почивката.

В първите минути на втората част играта продължи да бъде равностойна. В 49-ата минута Валентин Томов центрира към Борис Тютюков, който засече с глава, но слабо. В 51-ата "червено-черните" изпуснаха добра възможност. Столичани изпълниха странично хвърляне, след което топката бе изсипана в наказателното поле на "Ботев" и там никой не игра с кълбото, а то премина в опасна близост до вратата.

В 55-ата минута момчетата на Иван Кочев откриха резултата. Борис Тютюков проби по десния фланг и пусна успореден на голлинията пас към Рангел Игнатов, който на празна врата за 1:0. След 120 секунди "канарчетата" отбелязаха втори гол, но той бе отменен спорно от съдията.

В 61-ата минута "железничарите" изпуснаха най-чистото си голово положение. След грешка в отбраната на "канарчетата" играч на символичните домакини се озова очи в очи с Мартин Димитров и стреля, а за късмет на пловдивчани топката прелетя на сантиметри над гредата. В 64-ата Емил Камберов преодоля защитник и пробва диагонален удар, но той бе много неточен.

В 73-ата минута гредата се оказа последна преграда пред втори гол за пловдивчани. Радослав Апостолов изведе Емил Камберов на отлична позиция и деветката пробва прехвърлящ удар, но топката се отклони от страничния стълб. В 80-ата "жълто-черните" отбелязаха феноменален гол чрез Валентин Томов. Осмицата в "жълто-черния" тим овладя топката на 25 метра от вратата на "червено-черните" и с топовен изстрел я прати под напречната греда за 2:0. В 86-ата минута Емил Камберов получи подаване около точката на дузпата и с премерен удар оформи крайния резултат - 3:0.

Това е втори голям успех за школата на "канарчетата" този сезон, след като "Ботев" по-рано вдигна и Купата на БФС при децата от набор 2001.

Утре в Стара Загора пък ще се реши шампионската титла при децата (родени 2000 година). За купата ще спорят Лудогорец и Литекс.