"Ботев" (Пловдив) надигра Черно море и записа победа с 2:0 в първия полуфинал от Републиканското първенство при набор 1996. Въпреки делничния ден и ранния час, на централния терен в Коматево присъстваха над 300 зрители, които станаха свидетели на тоталното преимущество на "канарчетата". Освен двата гола, момчетата на Иван Кочев създадоха редица положения пред вратата на варненци, а на два пъти напречната греда се оказа последна преграда пред ново попадение във вратата на гостите.

Срещата стартира нервно, като в първите няколко минути двата тима се разучаваха. От 10-ата минута нататък, на терена имаше само един отбор - този на "Ботев". "Канарчетата" овладяха трайно топката, а пред вратата на гостите започнаха да летят едно след друго положения. Попадението не закъсня. В 24-ата минута домакините стигнаха до сериозно меле в малкото наказателно поле на гостите, при което най-съобразителен се оказа централният защитник Самер Алхусейн и той с удар от няколко метра прати топката в мрежата за 1:0. В 33-ата минута Никола Марин пробва удар от малък ъгъл, но вратарят на гостите се намеси добре и спаси.

След почивката ситуацията на терена не се промени по никакъв начин и "канарчетата" продължиха да диктуват случващото се. В 53-ата минута Виктор Пенчев получи топката и шутира, но високо над вратата. В 65-ата минута Пенчев се реабилитира за пропуска си и удвои аванса на "канарчетата". 17-ката в "жълто-черния" тим овладя топката на скорост в наказателното поле на Черно море и с плътен удар разстреля стража за 2:0.

Реваншът е на 25 юни (четвъртък). Срещата отново е с начален час 10:30 и ще се играе на стадион "Корабостроител" във Варна. В другия полуфинал се изправят Локомотив (София) и ЦСКА. Първият мач е от 18:00 часа днес в Требич, където "железничарите" домакинстват.