"Левски" гостува на Несебър в 1/8-финал от турнира за Купата на България. Мачът край морето стартира в 13:30 часа и ще бъде предаван директно по Диема Спорт. "Сините" са пределно амбицирани да продължат с отличните игри напоследък и дори се гласят да запишат изразителна победа срещу третодивизиионния тим.

Воденият от Николай Русев - Джангъра Несебър поднесе сензацията на 1/16-финалите, когато елиминира елитния Пирин (Благоевград). "Делфините" са набрали скорост и до момента не познават вкуса на поражението този сезон. В Югоизточната "В" група Несебър е категоричен лидер след 11 победи и 1 равенство до момента. Днешното предизвикателство обаче е твърде сериозно - първият в "А" група "Левски", който е изявен фаворит в сблъсъка. На 1/16-финалите "сините" се затрудниха максимално срещу Поморие и трябваше да изпълняват дузпи, за да продължат по пътя към трофея. 

Избраниците на Стойчо Стоев натрупаха самочувствие с добрите си игри в първенството напоследък. Отборът е в серия от 7 поредни мача без загуба, като в тях записа 5 победи и 2 равенства на сметката си. Именно тази серия помогна на тима да се изкачи на първото място във временното класиране в "А" група.

Стоев отново реши да даде почивка на някои от основните си играчи в срещите за Купата на България, а освен това има и проблеми с контузени футболисти. Националите Веселин Минев и Живко Миланов въобще не попаднаха в групата за двубоя. Владимир Гаджев пък е контузен. Невъзстановен напълно е Георги Костадинов. Халфът обаче тръгна с отбора за Несебър само за да попълни групата от 18 футболисти. От нея отпадна и нападателят Атанас Курдов, който се разболя в последния момент.

Очаква се наставникът на "Левски" да заложи на Йоргачевич на вратата, Орачев, Карнер, Белаид и Александров в отбрана. Бедоя и Де Нойер ще бъдат в центъра на терена, а Краев и Прохазка ще започнат по крилата. Диаби ще води атаката, а зад него отново ще стартира Радослав Цонев. Другият вариант за върха на нападението - Линел Китамбала, показва слаба и форма и вероятно ще бъде отпратен през зимата. Македонското ляво крило Денис Махмудов също е пред раздяла със "сините", тъй като не впечатлява в моментите, в които получава шанс за изява.

Треньорът на Несебър Николай Русев разчита на най-доброто. Атаката ще води голмайсторът Трайо Грозев. Звездата на "делфините" е вкарал 10 гола от началото на сезона, след като се завърна от Малта. В състава на Несебър личат имената на опитните Цветомир Цонков и Диян Молдованов, който допреди месеци беше в Локомотив (Пловдив). Вратар на аматьорския тим пък е Росен Андонов, който бе втори страж в "Ботев" (Пловдив) по времето на Станимир Стоилов.

През новия век "Левски" не пази добри спомени от гостуванията си в 1/8-финалите за Купата на България край морето. Досега "сините" са изиграли шест мача срещу отбори от този регион далеч от София, като имат само 2 победи. И двата успеха са над Черноморец (Бургас). Първият е през сезон 2006/07 с 1:0 след продължения. Година по-късно те печелят с 2:0. В единия от случаите столичани стигат и до трофея - през 2006/2007, а в другия отпадат от Литекс на 1/4-финалите. В останалите осминафинални двубои срещу Черно море и Спартак във Варна "Левски" записва 3 загуби и 1 равенство (3 загуби от Черно море и равенство със Спартак).

За първи път през новия век "сините" се изправят срещу тим от този регион през сезон 2001/02. Тогава те срещат Спартак (Варна), но двубоят се играе в София и е спечелен с категоричното 4:0. Година по-късно жребият отново противопоставя двата тима в тази фаза, като във Варна е фиксирано 0:0, а в столицата домакините бият с 2:0 и се класират напред. През 2005/06 Черно море елиминира "Левски" след успех с 3:2 на "Тича". В онзи мач участие взима и Живко Миланов, който е част и от настоящия състав на "сините". В него играят още помощник-треньорът Елин Топузаков и спортният директор Георги Иванов. Кошмарът за "Левски" се повтаря през сезон 2009/10. Тогава Черно море печели с категоричното 4:1 във Варна, като попадението за столичани е дело на Живко Миланов. В тази среща играят още двама от настоящите футболисти - Веско Минев и Йордан Милиев. Именно това са и единствените два случая, в които "Левски" не достига до 1/4-финал през новия век.

Вероятни състави:

НЕСЕБЪР: Росен Андонов, Диян Молдованов, Стоянов, Николай Костов, Цветомир Цонков, Руслан Господинов, Стамен Ангелов, Димов, Вълчев, Янчев, Трайо Грозев

"ЛЕВСКИ": Боян Йоргачевич, Сашо Александров, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид, Мики Орачев, Мигел Бедоя, Джереми Де Нойер, Божидар Краев, Роман Прохазка, Радослав Цонев, Умар Диаби



"А" ГРУПА - СЕЗОН 2015/2016

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2015/2016