Национален клуб “Гунди” отпразнува своя девети рожден ден! На милото тържество в ресторант “Спортна среща” на Националния стадион “Васил Левски” се събраха десетки почитатели на легендата на българския футбол Георги Аспарухов. Всичко започва на 9 октомври 2005 г. в култовата квартална кръчма “Куцото куче” в “Редута”. Идеята за учредяването на клуба се ражда като на шега сред някогашни приятели и съученици на Гунди.

Първият председател е идолът на “сините” фенове Сашо Костов, секретар от тогава до ден-днешен е Архангел Петров. Именно Рашо разказа на тържеството любопитни моменти от първите стъпки на клуба, а после думата взе протодякон Любо Братоев, който изпя “Многая лета”.

Председателят на УС на национален клуб “Гунди” е проф. д-р Симеон Стойнов поздрави гостите и даде знак за начало на купона. Новият шеф е лекар по професия, шеф на клиниката по гастроентерология в ИСУЛ, а от 2 г. завежда клиниката по гастроентерология в “Токуда”. И не на последно място - съученик на Аспарухов. Сред гостите днес бяха легендата на ЦСКА и България Димитър Якимов, Димитър Каров, Димитър Ларгов, Валентин Михов, Румен Янчев, Стефан Павлов – Фифи Перото, Меци Веселинов, Добромир Жечев, Иван Давидов, синът на певец №1 на България за всички времена Емил Димитров и други.

Изключително неприятно впечатление направи отсъствието на официални лица от ПФК "Левски". Нито един от "сините" шефове не уважи с присъствието си тържеството. За срам и резил на "синия" клуб сред най-активните дарители беше Валентин Михов, който никога не е криел "червените" си пристрастия. "Независимо от това, че цяла България знае, че съм от ЦСКА, аз никога няма да забравя Гунди. Винаги съм му се възхищавал, прекланял съм се пред него. Аспарухов е национална гордост на България, и идол на милиони хора. Винаги ще помагам с каквото мога на фенклуба с неговото свято име", заяви бившият шеф на ЦСКА, БФС и ПФЛ, с което предизвика бурни аплодисменти.

Иначе чак от Австралия долетя виден левскар, а най-колоритна беше групата от Ботевград, предвождана от Добри Доцов. “Нашият идол е Гунди. Помня все едно беше днес, последният му мач. Играхме срещу ЦСКА, бихме с 1:0 с гол на Меци Веселинов. За да ме пусне мама да дойда в София на дербито , ми беше поставила две условия: да пия всяка сутрин прясно мляко, и дипломата ми да не е под 5.00. Изпълних задачите – завърших с общ успех 5.07 и пиех мляко, въпреки че преди това беше най-омразното ми питие. Заслужих си присъствието на мача, който се оказа последен в кариерата и живота на Аспарухов. И до днес си пазя билета от дербито, разказа Доцов. – Ботевград е левскарски град, ние сме над 70 процента от населението, цесекарите са около 20 процента, останалите са или от “Балкан” или от Славия и Локо (Сф). Нашият фенклуб е създаден през 2007 г. и е първият в провинцията. В Ботевград членуват 30 човека, както и няколко почетни членове. Това са баскетболист № 1 на Ботевград Иван Колев, Георги Христов, Лазар Маринов от Джурово – личен приятел на Гунди, Румен Гунински – кмет на община Правец, и адв. Дарин Донков. Сред нашите лидери е и най-добрата ботевградска поетеса Царинка Божилова.” Поздрави поднесоха още колегите от Кюстендил и Хасково.

Купонът продължи с френски шансони, изпълнени от дългогодишния шеф на международния отдел на Локо (Сф) Никола Добрев, с руски романси и български стари градски песни и завърши в ранните часове на новия ден. Милен Димитров/ БЛИЦ