Приблизително 1,4 милиона евро ще похарчи “Левски” този сезон за четиримата чужденци в състава си. Под формата на заплати, премии, траншове и други разходи тримата холандци и новият испанец ще приберат общо 1 милион евро, сочат счетоводните данни на Герена. Освен това още 400 000 евро са платени за Сьорд Арс. В сметката не влиза Дарко Тасевки, който чака всеки момент трансфер в руския Ростов, както и твърдата резерва Марко Видович.

Общо за година един чужденец излиза средно около 250 000 евро. От тях заплатата е в рамките на 15 000 евро, което прави сигурни 180 000 евро. Останалото са допълнителни плащания, в това число премиите за спечелени мачове. Това също е сигурна сума, тъй като на сезон “Левски” печели повече от 20 мача само в “А” група. В договорите обикновено има фиксирани допълнителни споразумения за бонуси при отбелязани брой голове, изиграни срещи и т.н. В сметката не влизат премиите за спечелване на титла, купа или влизане в групите на Лига Европа.

Най-скъпият играч на “Левски” през този сезон е холандецът Сьорд Арс. За 27-годишния нападател “сините” ще платят общо 650 000 евро, като от тях 400 000 са трансферна сума, която беше договорена с предишния му клуб Цволе. Арс е подписал договор за 3 години срещу месечна заплата от 15 000 евро.

Същата е и заплатата, срещу която “сините” наеха юношата на Барселона Тони Калво. 24-годишният халф обаче подписа контракт само за един сезон. Преди това в Италия и Гърция той е получавал по 450 000 евро годишно, а на Герена ще взима почти двойно по-малко.

Заплатите на Сержиньо Грийн и Дъстли Мулдер са по-ниски от въпросните 15 000 евро. Договорите на двамата холандци бяха подписани преди година. В тях обаче има фиксирани плащания на траншове, с които годишните разходи на “Левски” по двамата холандци също стават по около 250 000 евро.

Сметката показва, че около 25% от бюджета на клуба за новия сезон ще отиде за заплати, трансфери и издръжки на легионерите. По данни на собственика Тодор Батков този сезон клубът ще похарчи 5,5 милиона евро. /БЛИЦ