Ръководството на "Левски" представи проекта за изграждането на новия стадион на "Герена". Предвижда се реконструкцията да бъде завършена 2018 година. На пресконференцията присъстваха изпълнителните директори Иво Тонев и Константин Баждеков, както и архитект Иво Пантелеев. Именно последният е изготвил проекта за реконструкция на стадиона. Панталеев представиха плановете за демонтаж на актуалното съоръжение и разказа как ще протече изграждането на новия стадион.

"Заявяваме намерението си да създадем най-модерния стадион в България. Определено ни чака много работа", коментира архитект Иво Пантелеев.

"Не можем да говорим точно за реконструкция, защото на практика изграждаме изцяло нов стадион. Ремонтът ще протече на етапи. Първият - секторите "А" и "Б", трябва да приключи 2014 година. За 24 май трябва да сме готови - за 100-годишнината на клуба. Искаме да зарадваме феновете. За първия етап са нужни между 16 и 20 милиона лева", информира Иво Тонев.

"Когато приключи първият етап, "Левски" ще може да се завърне на "Герена". За 100-годишнината искаме отборът да бъде в своя дом. През сезон 2013/2014 ще сме на "Васил Левски", продължи Тонев.

"Вторият етап ще бъде изграждането на Сектор "В". Той трябва да е готов към есента на 2015 година. Третият етап включва изцяло завършване на стадиона през 2018-а. Капацитетът ще бъде за 28 хиляди зрители. Сектор "А" ще има всички удобства за спортисти, фенове и журналисти. ФИФА и УЕФА поставят изисквания, които ще спазим. Откъм булевард "Владимир Вазов" ще има ВИП паркинг", заяви инж. Пантелеев.

"В първия етаж на Сектор "А" ще бъдат разположени футболистите, музей и заведение за бързо хранене. На втория етаж ще има паркинг за 50 автомобила, ВИП-паркинг, с топла връзка към ВИП-ложите. На четвъртия етаж ще има ВИП ресторант. Предвижда се много модерно осветление. Козирките ще са с плътна и прозрачна част. Прозрачната ще позволява на тревата да се развива по естествен начин, защото слънцето ще прониква през тях. Сградата ще има съоръжения, които ще работят не само ефикасно, но и ефективно, защото сградите ще трябва да отговарят на изискванията на Европейския съюз за енергийна ефективност", добави още ръководителят на проекта.

"Новият стадион ще е правоъгълен, наподобяващ този на Кьолн в Германия. При нас обаче има големи различия, има затваряне между Секторите "А" и "Б", за да има цялостна чаша на стадиона. Ние следвахме международния опит. Черпихме опит, независимо от различията. Взаимствали сме някои неща и от "Алианц Арена" в Мюнхен", каза още архитект Иво Пантелеев.

БЛИЦ TV: Вижте новия стадион на "Левски"