"Левски" гостува на Локомотив (Пловдив) от 18:00 часа днес в мач от междинния кръг в "А" група. "Сините" ще преследват трета поредна победа на "Лаута", където миналата година се поздравиха с две последователни победи - 1:0 на 2 май и 3:2 на 31 октомври. При Елин Топузаков и футболистите му има настроение. "Левски" спря серията от три поредни загуби в шампионата, след като в събота срази с 2:0 "Ботев" (Пловдив) на "Герена".

Сега новият наставник иска да затвърди добрите впечатления с победа и срещу "смърфовете", с която "Левски" ще се придвижи напред в класирането и ще се доближи до първата тройка. Локо (Пд) обаче също ще се стреми да вземе трите точки, след като вече три поредни мача Сашо Станков и момчетата му не са записвали успех.

Преди двубоя на "Лаута" "Левски" е пети с 47 точки, а "черно-белите" са седми с 45. Между двата отбора е "Ботев" с актив от 46 точки.

За "смърфовете" се очаква от първата минута да стартират опитните Мартин Камбуров и Здравко Лазаров, които ще тормозят бранителите в синьо. Зад тях ще са Крис Гади, Намуши, Илиадис и Тижани Белаид, който ще се изправи срещу брат си Аймен, преминал тази зима в "Левски". В отбраната Сашо Станков най-вероятно ще се довери на Йордан Тодоров, Александър Тунчев, юношата на "сините" Асен Георгиев и Диего Фераресо, който пък е пред трансфер на "Герена".

Топузаков е принуден отново да прави промени заради контузени и наказани футболисти. Очаквано наставникът пак отписа имащият се за голяма работа Ларсен Туре, като дори не го включи в групата. Няма ги и наказаните Борислав Цонев и Пламен Крумов, а в същото време Топчо вля още свежа кръв с включването на Владислав Мисяк и Стивън Петков. В групата за гостуването на "Лаута" има и още младоци - Мики Орачев и Радослав Цонев.

При победата с 2:0 над "Ботев" (Пд) Топузаков изненада с пускането от първата минута на трима юноши - близнаците Радослав и Борислав Цоневи и Владислав Мисяк. Последният и Ради Цонев се очаква да стартират и днес. Шанс най-вероятно ще получи и бразилският плеймейкър Рафаел Бастос. Срещу "канарчетата" той остана на пейката за сметка на младока Боби Цонев. Наказанието на младока обаче отваря нов шанс за Бастос.

Дилемата пред Топузаков е дали да заложи на Валери Божинов в предни позиции от първата минута или да го остави резерва.

ЛОКО (Пд) - "ЛЕВСКИ"

Днес от 18:00 часа
Пловдив, стадион "Локомотив"
Съдия: Таско Тасков
ПРЯКО ПО НЮЗ 7

Вероятни състави:
loko_plovdiv.jpg
ЛОКО (ПД): Йордан Господинов, Йордан Тодоров, Александър Тунчев, Асен Георгиев, Диего Фераресо, Тижани Белаид, Крис Гади, Хамед Намуши, Стелиос Илиадис, Здравко Лазаров, Мартин Камбуров
Контузен: Валери Георгиев
Наказан: Аласан Н`Дайе
Треньор: Александър Станков


7.jpg
"ЛЕВСКИ":
Горан Блажевич, Станислав Ангелов, Павел Чмовш, Аймен Белаид, Рикардо Нунеш, Владимир Гаджев, Даниел Димов, Владислав Мисяк, Рафаел,  Бастос, Радослав Цонев, Валери Божинов
Контузени: Стефан Велев, Пламен Илиев, Мирослав Иванов, Дъстли Мулдер, Кристовао Рамос
Наказани: Борислав Цонев, Пламен Крумов
Треньор: Елин Топузаков


Баланс: 110 мача, 15 победи за Локо (Пд), 21 равенства, 74 победи за "Левски", г.р. 238:91 за "Левски"

Баланс на "Лаута": 55 мача, 11 победи за Локо (Пд), 17 равенства, 27 победи за "Левски", г.р. 90:56 за "Левски"

Любопитни факти:

* Локо (Пд) допуска средно по един гол на мач у дома от началото на сезона.

* "Левски" загуби три от последните си четири мача в първенството.

* "Сините" загубиха последните си две гостувания в "А" група и не вкара гол в тях.

* Локо (Пд) не успя да спечели нито едно от последните си три домакинства - 1 равенство и 2 загуби.

* Лидерът при голмайсторите към момента Мартин Камбуров е футболистът от сегашния състав на "А" група с най-много попадения в шампионатни двубои срещу "Левски" - 9.

* За първи път Локомотив и "Левски" играят в Пловдив на 24 октомври 1948 година, когато гостите от София побеждават с 1:0 с гол на Карадашев.

* Две са най-изразителните победи на „Левски“ в Пловдив – с по 4:0 - на 19 март 1950 година и на 6 ноември 1994 година.

* За първи път Локомотив побеждава „Левски“ в Пловдив на 15 юли 1951 година – 1:0 с гол на К. Минков.

* Най-изразителната победа на Локомотив в първенството е с 3:1 на 3 октомври 2003 година, а през пролетта тимът става шампион.

* Най-много голове за „Левски“ в Пловдив са отбелязвали Павел Панов и Христо Йовов – по 4, с по 3 са Христо Илиев-Патрата, Георги Аспарухов-Гунди и Даниел Боримиров.

* Най-добрата серия на Локомотив срещу "Левски" у дома е една победа и 5 равенства в периода 1986-1992 година.

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ