*Съперниците се изправят един срещу друг за 119-и път в "А" група. Досега “Левски” има 58 победи, 40 равенства и 20 загуби, при голова разлика 202-119.

Сините” са в серия от пет поредни успеха в най-старото столично дерби, като във въпросния период вкара 10 гола и допусна само два.

*Славия няма победа над “сините” от 8 март 2003 г. - 2:1 на стадион „Георги Аспарухов". Оттогава насам “белите” са стигнали само до две ремита и 12 загуби при гола разлика 5:30.

ФОРМА

Славия

Откакто победи ЦСКА с 1:0 в предишното си столично дерби, отборът на Емил Велев има само един успех - 2:0 срещу Видима-Раковски.

В миналото си домакинство “белите” не успяха да вкарат гол на Сливен (0:0), но тимът не е губил на свой терен от 15 август - 1:2 срещу Берое.

Славия е отборът в “А” група, допуснал най-много голове в началния четвърт час на мачовете си - 4 попадения. За "Левски" обаче това е най-слабо резултатния период - само 2 реализирани гола.

“Белите” са на трето място по изпълнени корнери (65) и на четвърто по голове след ъглови удари (2). Играчите на "Левски" са изпълнили 79 ъглови удара - най-много от всички отбори в елита, но още не са реализирали гол след корнер.

Резервите на Славия са най-резултатни в “А” група - те са реализирали 5 гола. Футболистите, влезли на смяна за “сините”, са на второ място по този показател - те са допринесли с 3 попадения.

"Левски"

Евентуална загуба ще е под номер 300 за “сините” в историята на “А” група.

Отборът на Ясен Петров загуби последната си визита - 1:2 в Ловеч, а не е печелил навън от 20 септември - 3:2 срещу Черно море. "Левски" обаче отбеляза поне по един гол в последните си десет визити и е отборът с най-дълга подобна серия в елита.

Тимът има най-силната атака в “А” група с 26 гола. 11 от всичките попадения дойдоха в последните 15 минути на двете полувремена, показател, по който тимът е номер едно в елита.

Играчите на "Левски" са между най-рядко фаулираните - те са претърпели 172 нарушения до момента и по този показател отстъпват само на Черноморец и Сливен. Правилата срещу славистите са били нарушени 184 пъти.

Ясен Петров е пуснал в игра 28 състезатели - само ЦСКА (29) е използвал повече. За “белите” мач през този сезон са записали 24-а състезатели.

Факти за играчите


Славия

Виктор Генев още не е изпускал минута през сезона. За сравнение - за трите си последни години в "Левски" той записа едва 21 мача. Освен него Йордан Петков също е участвал от началото до края на всеки един двубой. Мач не са изпускали и Даниел Пеев и Илия Илиев.

Даниел Пеев е футболистът на Славия с най-много центрирания до момента - 59. Което е почти два пъти по-малко от Жоазиньо (117).

Галин Иванов е в Топ 5 на най-фаулираните футболисти - срещу него правилата са били нарушени 27 пъти досега.

Николай Божов е най-резултатният футболист на отбора с шестте си попадения, но той не се е разписвал вече 448 минути - от успеха над Академик с 4:0 на 11 септември.

"Левски"

Следващият гол на Христо Йовов в “А” група ще е 110-и за него, с което той ще изравни Петър Александров. В кариерата си Александров има 100 попадения за Славия и 10 за "Левски", като той е и петият най-резултатен играч на “белите” в елита.

Мариян Огнянов е пред 50-ия си мач за “Левски” във всички турнири. Халфът има и осем гола, като се разписа в последните си две срещи в А група.

В отсъствието на Дембеле, Тасевски и Александров, Огнянов е най-резултатният футболист на “сините” в елита. С попаденията си в Европа Иса и Младенов имат повече голове от него от началото на сезона.

Жоазиньо е отправил само един удар по посока на вратата на съперника по-малко от Гарра Дембеле (31 срещу 32), но има само един гол срещу 14 за французина.

СЪДИЯТА

Антон Генов (Габрово)

Води 7 мача през този сезон и показа 28 жълти картона и 2 червени.

Арбитърът бе начело на две от последните три домакинства на Славия - победата над ЦСКА с 1:0 и нулевото реми със Сливен.

Генов свири най-старото столично дерби на 16 ноември 2008 г., а "Левски" спечели с 1:0 с гол на Георги Иванов. Това бе и последното попадение на настоящия директор на "сините" срещу софийски отбор.