ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Футболните ни национали продължават успешното си представяне напоследък, като днес записаха победа и над Казахстан. "Лъвовете" на Любослав Пенев надделяха с 2:1 при гостуването в Алмати, след като преди дни треснаха и Япония - 2:0 в Нагоя.

Днешната контролна среща се явяваше празник за домакините, които честват 100 години казахстански футбол. Нашите момчета обаче развалиха тържеството на казахстанците и след попадения на Георги Илиев и Иван Иванов България записа първата си победа в историята срещу този съперник. Головете паднаха в рамките само на 2 минути. В 57-ата опитният халф на Черно море Георги Илиев откри резултата с перфектно изпълнен пряк свободен удар, а в 59-ата бранителят на Партизан се разписа с глава.

До края казахстанците удариха греда, а в 89-ата стигнаха до почетно попадение, дело на резервата Шомко.
 
За България гол също така вкара и Валери Божинов. Нападателят с неясно бъдеще реализира в 16-ата минута, когато обаче беше маркирана засада и попадението не беше зачетено.

bojinov_kaz.jpg

За днешната среща Любослав Пенев предприе четири промени в сравнение с титулярите, на които заложи срещу Япония преди дни. Този път на вратата застана Пламен Илиев от "Левски", а Владислав Стоянов остана на пейката. Както е известно, титулярят Николай Михайлов отпадна за турнето в Япония и Казахстан заради контузия. В мача в Нагоя пък травма получи Илия Миланов, което принуди Пенев да пусне Александър Александров от Черно море като партньор на Иван Иванов в центъра на защитата.

На десния бек пък днес игра Веселин Минев, вместо Радослав Димитров. Другата промяна в сравнение победата над "самураите" беше започването от първата минута на Валери Божинов. Заради неговото включване на пейката остана Спас Делев.

"Лъвовете" започнаха отлично гостуването в Алмати, като в 16-ата минута Божинов вкара, но попадението не беше зачетено заради засада. Включилият се в атака Йордан Минев центрира отдясно, Божинов овладя и подаде към Ивелин Попов, който веднага му върна топката и Валери се разписа в опразнената врата, но страничният съдия размаха флага и нулевото равенство остана непроменено.

Последваха два изстрела на Божинов в аут, а в 31-ата и Владимир Гаджев опита мерника си, но неточно.

В началните минути на второто полувреме казахстанците, водени от чешкия треньор Мирослав Беранек, опитаха домакински натиск, но "трикольорите" не се пречупиха и знаеха как да се противопоставят на съперника. Така се стигна до 57-ата минута, когато България поведе в резултата. Опитният халф на Черно море Георги Илиев се разписа директно от пряк свободен удар от над 20 метра, стреляйки неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на домакините, пазена от Мокин, който се появи на смяна в началото на второто полувреме - 0:1.

И още докато казахстанците се отърсваха от шока от получения гол, "трикольорите" успяха да удвоят преднината си. В 59-ата минута включилият се в атака Иван Иванов реализира с глава след центриране от корнер, изпълнен от Георги Илиев - 0:2.
 
В 69-ата Дмитрий Шомко нацели напречната греда на българската врата, а в 89-ата именно появилият се на смяна на почивката играч вкара почетното попадение за Казахстан. Шомко получи подаване от крилото, освободи се от двама наши бранители и наказа Михаил Иванов, който в 55-ата минута замени Пламен Илиев и записа дебюта си за "А" тима на България, въпреки че е резерва в "Левски". За Шомко пък това беше първи гол за националния отбор на Казахстан.

Следващият мач на България е контрола срещу Македония на 14 август, която се явява генерална репетиция преди важното гостуване на Италия от световните квалификации на 6 септември.

КАЗАХСТАН - БЪЛГАРИЯ 1:2
0:1 Георги Илиев (57), 0:2 Иван Иванов (59), 1:2 Дмитрий Шомко (89)

nac_kaz.jpg

Двубоят по минути с БЛИЦ
1 - svirkata.jpg Начало на контролата.
16 - ОТМЕНЕН ГОЛ! Валери Божинов вкара, но попадението не е зачетено заради засада. Включилият се в атака десен защитник Йордан Минев центрира отдясно, Божинов овладя и подаде към Ивелин Попов, който веднага му върна топката, Валери се разписа в опразнената врата, но страничният съдия размаха флага и маркира засада.
21 - Изстрел на Божинов, топката прелита покрай вратата на Казахстан.
23 - Йордан Минев центрира отдясно, Ивелин Попов опита да засече топката около точката на дузпата, но играч на домакините успява да изчисти.
27 - Владимир Гаджев опита извеждащо подаване към Ивелин Попов, вратарят на домакините Андрей Сиделников се намесва решително.
30 - Чак в този момент домакините създават първа опасност пред българската врата, пазена днес от Пламен Илиев. Вратарят на "Левски" обаче се справи и запазва мрежата си суха.
31 - Силен изстрел на Гаджев извън наказателното поле излиза в аут.
38 - Ивелин Попов нахлу по лявото крило, центрира към Станислав Манолев, който стреля в аут.
44 - Рейд на Божинов, последва удар към десния ъгъл, но неточен.
45 - Край на първото полувреме.

46 - svirkata.jpg Начало на второто полувреме.
46 - smqna.jpg Чешкият селекционер на Казахстан Мирослав Беранек извършва три смени. На терена се появяват Шомко, Гридин и Мокин, а извън игра са вратарят Сиделников, Нургалиев и Хижниченко.
55 - smqna.jpg Валери Божинов отстъпва мястото си на Илиян Мицански.
55 - smqna.jpg Михаил Иванов заменя Пламен Илиев на вратата.
57 - topka.jpg ГОЛ! Георги Илиев бележи и България повежда - 0:1! Опитният халф на Черно море се разписа директно от пряк свободен удар от над 20 метра, стреляйки неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на домакините.
59 -
topka.jpg ГОЛ! Втори гол за нашите в Алмати - 0:2! Включилият се в атака Иван Иванов бележи с глава след центриране от корнер.
69 - ГРЕДА! Далечен изстрел на резервата Шомко изненада Пламен Илиев, но за негов късмет топката срещна напречната греда.
70 - Михаил Иванов спасява опасен удар на Гридин.
71 - smqna.jpg Любослав Пенев извършва втора смяна. Станислав Манолев отстъпва мястото си на Спас Делев.
75 - smqna.jpg Христо Златински влиза в игра, Георги Илиев напуска терена.
89 - topka.jpg ГОЛ! Домакините намаляват резултата - 1:2! Дмитрий Шомко се разписва, след като получи подаване от крилото, освободи се от двама наши бранители и наказа Михаил Иванов.
90 - Край на мача. България победи Казахстан с 2:1.

kaz.jpg
КАЗАХСТАН: Андрей Сиделников, Виктор Дмитренко, Кайрат Нурдаулетов, Марк Гурман, Александър Киров, Юрий Логвиненко, Алексей Мулдаров, Улан Конисбаев, Валерий Коробкин, Азат Нургалиев, Сергей Хижниченко
Селекционер: Мирослав Беранек





БЪЛГАРИЯ: Пламен Илиев (55-Михаил Иванов), Йордан Минев, Александър Александров, Иван Иванов, Веселин Минев, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Станислав Манолев (71-Спас Делев), Ивелин Попов, Георги Илиев (75-Христо Златински), Валери Божинов (55-Илиян Мицански)
Селекционер: Любослав Пенев




Казахстан, Алмати
Съдия: Алияр Агаев (Азербайджан)





gadjev_kaz.jpg