Собственикът на ЦСКА “Титан спорт” ЕАД ще трябва да се издължи на държавата за използван морски плаж, за да получи стадион “Българска армия” в София и спортния комплекс в Панчарево. Това става ясно от публикувано правителствено решение по въпроса. “Титан спорт” дължи 90 427 лв. по концесия за използване на плаж “Иканталъка I” в Каварна. Тъй като дружеството не изпълняваше задълженията си, правителството разтрогна договора с него в началото на април.

Освен това “Титан чистота” дължи 2 025 917 лв. за стопанисване на централния плаж в Кранево от 2006 до 2010 г. и 334 505 лв. по концесия за плажна ивица “Бяла Карадере”. Тези суми обаче не са записани в решението за предоставяне на двете спортни съоръжения въпреки заръката на премиера Бойко Борисов преди време да бъдат прихванати всички задължения на “Титан” към държавата, преди тя да даде стадиона на ЦСКА, пише "24 часа". Според юристи просто няма връзка между двете фирми.

От Министерството на регионалното развитие обясниха, че се водят дела за натрупаните задължения по трите концесии и те ще решат окончателния размер на сумите, тъй като се начисляват и лихви.

Според правителственото решение ЦСКА също ще трябва да плати дълговете си от 2,5 млн. лв. към държавата, като част от тях ще бъдат използвани за подобряване на двата спортни имота, които получава клубът. Сумата остана само 382 хиляди след последния ремонт на стадиона, потвърдиха от спортното министерство. След сключването на договора и тя ще може да бъде инвестирана според точка три на решението.

Освен стадион “Българска армия” ЦСКА взема едноименния спортен комплекс към него от 61 372 кв. м и футболната база в Панчарево. Процедурата за това трябва да стартира ведомството на Свилен Нейков, като срокът за отдаването е 10 + 20 години.

Предстои сключването и на допълнително споразумение с областния управител на София Данаил Кирилов за предоставяне на прилежащи терени около стадиона. Водят се преговори ЦСКА да получи и площадката пред “Българска армия”, която да използва за паркинг, но само при спортни прояви, за да не се нарушава спокойствието в Борисовата градина. За своя сметка клубът ще трябва да изгради и поддържа алеите, водещи към стадиона на 500 м от него. В момента обаче тя също се ползва за паркинг, и то безплатен. Никой не се интересува за спокойствието на хората в Борисовата градина. Проблемът е абсолютно същият и с Националния стадион “Васил Левски”, където е немислимо да се мине от паркиралите автомобили.

Вчера в спортното министерство никой не бе чувал за допълнителните изисквания към ЦСКА за получаването на стадиона. “Червените” са единственият клуб в елита, който плаща наем през последните години на държавата. Всички останали отбори си решиха тихомълком проблемите с помощта на правителство и община. Левски взе безсрочно и безвъзмездно “Георги Аспарухов” от Стефан Софиянски в последния работен ден на служебното му правителство. През скандалната фирма “Софийски имоти” пък стадионът на Славия и дори паркът около него в "Овча купел" се оказаха апортирани в акционерното дружество. Единствено Локомотив имаше сериозни проблеми, защото дори не се знаеше кой е собственик на техния стадион. /БЛИЦ