Милен Радуканов има опит във вечното дерби. Като футболист е играл и с червения, и със синия екип в общо 7 срещи. С ЦСКА инкасира 3 загуби (2:3 и 1:2 през май и ноември 1993 година и 1:3 през ноември 1995 година). С “Левски” има четири двубоя в големия сблъсък, но този път не записва поражение – 3:3 (април 98), 5:0 (май 98, финал за купата на България), 2:0 (август 98) и 3:2 (март 99).
   
В събота обаче на Милен му предстои дебют в мач №1 на България от треньорската скамейка. За разлика от Ясен Петров, където напрежението идва повечко, Радуканов ще изведе ЦСКА напълно разкрепостен. Причините са няколко: При загуба никой няма да скочи срещу него, камо ли да му поиска оставката. “Червените” са далеч, далеч от първото място и титлата изглежда мираж. На “Армията” вече са се примирили за златните медали, макар че повтарят като развалени грамофони, че ще се борят до последна капка кръв. Освен това двубоят е на “Герена”.
 
Виж при Ясен Петров положението е коренно противоположно. “Левски” е домакин, “Левски” е фаворит, “Левски” разполага с по-силни футболисти и с по-балансиран отбор и успехът е задължителен. Иначе титлата ще се отдалечи по посока магистрала “Хемус” и разклона за град Ловеч.
 
По друг начин ще изглеждат нещата при Милен Радуканов, ако двубоят завърши наравно. Да не говорим при победа на ЦСКА. Ликува ли в събота насред “Герена”, Радуканов ще стори това, което доста именити треньори на “червените” (като Стойчо Младенов и Георги Василев например) не са успявали – да надвият “Левски” на собствения му стадион. Рейтингът на Милен ще се увеличи драстично, което ще бъде доста добра перспектива за по-нататъшната му кариера.
 
Така че, ако в чисто спортно-технически аспект Ясен и “сините” имат предимство, то в психологически Радуканов държи силен коз в ръцете си. От предстоящата битка на футбол и нерви Милен няма да загуби, но ако спечели, това ще е равно на триумф.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ