Старши треньорът на Левски Ратко Достанич даде отговор на някои от наболелите въпроси около изпадналия в криза отбор на “сините” специално за агенция БЛИЦ.

-Г-н Достанич, нека започнем с един въпрос, който се предъвква в медиите нонстоп, а именно какви са основните причини за настоящото положение на Левски?
- Трудно ми е да обясня всичко, което става в Левски. Причините за слабото представяне са много, но аз мога да говоря за основните, тези които са свързани стриктно с моята работа. Поех отбора преди 2 месеца след победите над аматьорите от Сант Жулия и ми беше обяснено, че целите на Левски през сезона са титлата в България, както и влизане в групите на Лига Европа. Ако успеехме да се преборим и за Шампионската Лига, още по-добре. За съжаление видяхте какво се получи срещу Дебрецен,

играхме по-добре
от унгарците,
но отпаднахме
 
Причините за лошите игри са свързани. На първо място футболистите нямат достатъчно добра физическа подготовка. Те трудно издържат на цикъла първенство – Лига Европа, а сега ни предстоят и мачове за Купата на България. След това идва и тактическата подготовка, много от нашите футболисти трябва да бъдат обучени как да тръгват с топката, как да я отиграят и как да вкарат. Пример за това е Боян Табаков, който работи усърдно на тренировките, учи се, но малко не му достигна срещу Лацио да вкара гол. Въпреки това съм доволен от старанието на повечето футболисти. Трябва да разберете, че аз съм тук от 2 месеца, така да се каже, аз съм просто един учител и от момчетата зависи дали ще разберат моите методи. Не на последно място за кризата в отбора имат вина и множеството контузии, които ни сполетяха. Не искам да се оправдавам, но досега няма мач, в който да мога да използвам най-добрите си 11 футболисти. Най-много ни липсва Владо Гаджев, ако той беше в игра, съм сигурен, че нямаше да допускаме толкова лесни голове. Пречи ни и липсата на самочувствие във важни моменти от мача, както и късата резервна скамейка. Аз просто нямам равностойни футболисти на всички постове.
-В едно ваше изказване споменахте, че играчите се представят много добре на тренировките, а след това играят слабо в официалните мачове. Защо?
-Причината е в слабата тактическа подготовка. Момчетата наистина се стараят доста, но почти във всеки мач допускаме евтини голове и грешим елементарни ситуации. Но аз съм оптимист, мисля че футболистите подобряват играта си и скоро ще видим и резултатите от това.
-Сега ще ви задам един много наболял въпрос за всички левскари. Защо юношите на клуба не играят редовно в първия отбор и вие като старши треньор обръщате ли достатъчно внимание на школата на Левски?
-Ще прозвучи несериозно да си търся оправдания кой играе и кой не. Гарантирам ви, че редовно следя юношите на клуба и се старая да ги използвам във всеки удобен момент. Моя мечта е Левски да бъде съставен от 8-9 юноши на клуба и 2-3 много добри чужденци, но това просто е нереално в момента. Опитвам да пускам млади момчета - Виктор Генев, Цветан Димитров, Ники Димитров, Огнянов, но не винаги се получава. Да не говорим, че често има и доста големи изцепки от страна на младите футболисти...
-Вие като треньор какво правите по въпроса с изцепките?
-Вижте, нещата са по-сложни, октолкото изглеждат. Аз не мога просто да изхвърля този или онзи футболист заради една проста причина. В момента нямам равностойни играчи,

всеки мач
закърпвам
по нещо
 
и ако изхвърля още 4-5 примерно, няма изобщо да можем да съберем отбор. Ще дам пример със Зе Соарес. Момчето буквално се разпада, изнемогва, но няма кой да го замести дори за един мач. Не искам да се оправдавам, наистина имам играчи, които висят в “Царско Село” и “Син Сити” всеки ден. Ядосвам се много от това непрофесионално отношение, но в момента това е ресурсът, с който разполагаме. Ако имахме на разположение милиони евро бюджет, щях да купя няколко много добри футболисти и всичко щеше да е наред.
-Нека обърнем внимание на войната между феновете и Тодор Батков. Това неминуемо се отразява негативно на отбора?
-Разбира се, че тези проблеми се отразяват на обстановката в състава. Разправиите между феновете и Батков изнервят и мен, и футболистите, няма как да е иначе. Въпреки това искам да заявя, че феновете на Левски са страхотни и ни подкрепят дори когато падаме с много и не играем добре. Видяхте че дори при 0:4 срещу Лацио на “Герена, се чуваха викове “Левски”, “Левски”! Така че привържениците са в правото си да са недоволни и аз приемам критиките им към нас. Относно Тодор Батков, искам да ви кажа, че перфектни хора няма, но той се грижи добре за нормалното функциониране на клуба. Въпреки тежката финансова криза в клуба, нито аз, нито който и да е от футболистите е получил намаление на заплатата си. Тодор Батков построи игрища и пансион за момчетата от школата, пак той дава хляб на голям брой служители в Левски. И най-важното, кажете ми алтернатива на Тодор Батков в момента? Всеки реве срещу него, но някой да се е намерил да извади и даде пари? Само с приказки не става...
-Не мога да не ви попитам за реакцията ви относно нападките на бившите треньори на Левски Велислав Вуцов и Емил Велев към вас и отбора. Те са в стил “ На умряло куче нож вадиш”. Какво мислите вие?
-Добре го казахте с тази ваша българска поговорка! Аз винаги съм бил коректен към колегите и въпреки нападките им към мен, ще продължа да бъда такъв. Ако си спомняте, когато дойдох в Левски, отказах да взема медал за шампионската титла на България, защото заслугата беше на Емил Велев. Когато Валтер Дзенга стана треньор на Цървена Звезда и журналистите ме попитаха за мнението ми за него, заявих, че не мога да давам коментари за мои колеги, защото е най-малкото невъзпитано.
 
Нека господата Вуцов
и Велев говорят
каквото искат,
 
аз вече съм достатъчно силен психически да понеса тази критика. Няма да им отвръщам.
-Отговорете ми честно какви за реалистичните ви очаквания за представянето на Левски в последните четири мача от “Лига Европа”?
-Няма какво да се заблуждаваме. Ще ни бъде изключително трудно да се представим на ниво в мачовете срещу Ред Бул Залцбург, Виляреал и Лацио. До мача с австрийците има десетина дни, а аз отново няма да мога да използвам шест-седем титуляри. Трудно ще ни е, но ви уверявам, че няма да излезем като обречени. И ще направим всичко възможно да вземем поне една победа в тези оставащи четири мача до края на груповата фаза.
-На финала на нашия разговор, въпроса който вълнува всички левскари. Има ли сили Левски да наваква изоставането си от ЦСКА в първенството и да стане шампион или разликата е прекалено голяма?
- Ако мислех, че нямаме никакви шансове срещу ЦСКА, чисто и просто мястото ми не е в Левски. Уверявам ви, че до последния кръг ще се борим с вечния съперник и дано да триумфираме накрая.
КАМЕН ПЛАМЕНОВ/БЛИЦ